Het was weer zover, de Edison Pop Awards. Het wordt door sommige wel de Nederlandse Grammy genoemd. De beste Nederlandse artiesten, opgetut en al, smachtend naar de Edison. De Afas in Leusden was prachtig aangekleed. De rode loper was omringd door fotografen, ze waren niet weg te slaan. Meerdere artiesten kwamen samen de rode loper opgelopen. Froukje en S10 trapten af en kwamen samen aangelopen. Twee vrouwen waarvan wordt gezegd dat ze een verschil hebben gemaakt in moderne Nederlandstalige muziek. Ondanks de lichtelijke vertraging die was opgelopen en een paar ontbrekende artiesten, was de feestvolle sfeer aanwezig. Iedereen werd na het fotomoment doorverwezen naar de juiste stoelen. Het kon dan eindelijk beginnen.

Het thema was emoties. Dat werd goed verwerkt in de show. Sor opende de show. Hier en daar dirigeerde hij het kleine orkest achter hem. De winnaar van Maestro weet natuurlijk hartstikke goed hoe hij dat moet doen. Na een stukje pianospel sloot hij zijn optreden af. Defano Holwijn en Raven van Dorst waren de presentatoren van de avond. Voor haast elk live concert kwam er een video met een nieuwe emotie. Met vervolgens de uitreikingen die het meest van toepassing waren bij deze bijbehorende emotie. RONDÉ gaf nog een geweldig optreden met hun nummer ‘Love Myself’. Bij de emotie schaamte liepen de presentatoren het publiek in. Met de vraag of de artiesten zich ergens voor schaamden. ‘’Nee’’. Niet het antwoord wat ze hadden verwacht, maar er werd mee gewerkt! Twee van de artiesten die waren genomineerd, maar niet aanwezig konden zijn, hadden daadwerkelijk ook een prijs gewonnen. Antoon voor de categorie Pop, en Tiësto voor de categorie Dance. Claude begon met het zingen van zijn bekende nummer Ladada (Mon Dernier Mot). Flemming en Zoë Tauran deden mee en zongen beide nog een klein stukje van hun eigen nummers Automatisch en Therapie. Voordat Kensignton hun Edison in ontvangst mocht nemen, was er een optreden van een aantal muzikanten die het nummer ‘Sorry’ speelden. Dit is de laatste Edison die ze met hun vieren in ontvangst nemen, aangezien zanger Eloi Youssef de band verlaat. De eindshow was een vrolijk en kleurrijk optreden van Son Mieux, die waren genomineerd, maar niks in ontvangst hebben genomen. Dat kon de pret niet bederven, ze waren aan het shinen met een grote glimlach. Hun nummer ‘This Is The Moment’ liet een aantal zittende mensen staan. Wat een prachtige show met veel wisselende emoties.

sor

Uitreikingen

De eerste prijs werd gewonnen door DI-RECT, in de categorie Rock. Ze namen vol vreugde hun zevende Edison in ontvangst. Sor heeft na zijn bijzondere, maar vooral indrukwekkende optreden laten zien waarom hij maar liefst twee Edisons heeft verdiend. In de categorie Hiphop en Album. Goldband sleepte de hoofdprijs naar huis met maar liefst drie Edisons. Ze nemen de titels Videoclip, Nieuwkomer en Song met zich mee. Het Haagse trio heeft deze prijzen met hun acteer- en zangskills meer dan terecht gewonnen. De oeuvreprijs ging naar Kensignton. Mart Hoogkamer won het tweede jaar op rij de Edison voor Hollands. Hetzelfde geldt voor Froukje ( Alternative). S10 was voor meerdere categorieën genomineerd, maar heeft uiteindelijk de Edison in ontvangst genomen voor Nederlandstalig.

Rock: DI-RECT
Hiphop: Sor
Album: Sor
Videoclip: Veras Fawaz, Stiekem-Goldband, Maan
Nieuwkomer: Goldband
Song: Stiekem-Goldband, Maan
Oeuvreprijs: Kensington
Hollands: Mart Hoogkamer
Alternative: Froukje
Nederlandstalig: S10

Deel: