Peter Frampton is een Britse muzikant en gitarist die in de jaren 1970 beroemd werd. Vóór de release van zijn bejubelde live-album ‘Frampton Comes Alive!’ had Frampton een succesvolle carrière als muzikant en gitarist.

Frampton begon zijn carrière in de jaren zestig als lid van de band the Herd. Later sloot hij zich aan bij Humble Pie, een rockgroep die begin jaren zeventig matig succes had. Frampton speelde gitaar en zong op verschillende albums van de groep, waaronder ‘Rock On’ en ‘Smokin’.

In 1972 bracht Frampton zijn debuut soloalbum uit, ‘Wind of Change’, dat positieve kritieken kreeg maar geen groot commercieel succes kende. In de jaren 1970 bracht hij nog verschillende soloalbums uit, waaronder ‘I’m in You’ en ‘Where I Should Be’, maar pas met de release van ‘Frampton Comes Alive!’ in 1976 werd hij op grote schaal bekend.

‘Frampton Comes Alive!’ is een live-album uitgebracht in 1976. Het album werd opgenomen tijdens Framptons tournee in 1975 en 1976 en werd een van de best verkopende live-albums aller tijden, met meer dan 17 miljoen verkochte exemplaren in de VS alleen.

Het album viel op door zijn commerciële succes en door zijn impact op de muziekindustrie. In een tijd waarin de muziekindustrie werd gedomineerd door album-georiënteerde rock, bewees ‘Frampton Comes Alive!’ dat een live-album net zo succesvol kon zijn als een studio-album. De populariteit van het album hielp ook om Framptons carrière, die vóór de release in verval was geraakt, nieuw leven in te blazen.

‘Frampton Comes Alive!’  werd uitgebracht met lovende kritieken, waarbij velen de energie en de kracht van Framptons optredens prezen. Het album bracht verschillende hitsingles voort, waaronder ‘Show Me the Way’, ‘Baby, I Love Your Way’, en ‘Do You Feel Like We Do’, die enkele van Framptons bekendste nummers werden.

‘Show Me the Way’ was een commercieel succes, bereikte de top 10 van de Billboard Hot 100 chart en werd een van de best verkochte singles van 1976. Het nummer kreeg ook lovende kritieken en wordt beschouwd als een van Framptons bekendste en populairste nummers.

Een van de opvallende kenmerken van ‘Show Me the Way’ is Framptons gebruik van de talkbox, een apparaat waarmee de gebruiker het geluid van een gitaar kan vormen door te spreken of te zingen via een buis. Framptons gebruik van de talkbox op ‘Show Me the Way’ hielp het apparaat te vestigen als een belangrijk en innovatief instrument in de rockmuziek en beïnvloedde het gebruik van de talkbox door andere muzikanten in de jaren daarna.

Naast het commerciële succes, had ‘Frampton Comes Alive!’  een belangrijke sociale impact en hielp om live muziek terug te brengen in de mainstream. De populariteit van het album hielp de carrières van andere live-acts te stimuleren, en het werd een model voor andere muzikanten die succesvolle live-albums wilden uitbrengen.

‘Frampton Comes Alive!’ blijft een mijlpaal in de geschiedenis van de rockmuziek en wordt beschouwd als een van de beste live-albums aller tijden. Het succes en de impact zijn nog steeds voelbaar in de muziekindustrie. Vorig jaar nam Peter Frampton, gedwongen door ziekte afscheid van het publiek op het Europese vasteland met zijn Farewell Tour.

Deel: