Meer dan een halve eeuw na de eerste hits van Johnny Cash weten de Eindhovenaren van Def Americans Johnny Cash tribute de swing, sfeer en rebellie van een optreden van deze legendarische Amerikaanse outlaw verbluffend goed te raken. De songs die “The Man In Black” zelf met zoveel liefde en bevlogenheid wist te brengen worden nieuw leven ingeblazen door Def Americans Johnny Cash tribute.

Moeiteloos schakelen de Def Americans tussen Cash’ rockabillykrakers op het Sun-label, de rebellie van de ‘Folsom Prison’- en ‘San Quentin’-live-albums en de broze, kale sfeer op de ‘American Recordings’. Het moment dat Johnny’s muze en grote liefde June Carter Cash zich bij hem op het podium voegde was altijd heel bijzonder. En zo is het ook bij een Def Americans show: Met Kim ‘Carter’ Wolterink in de rol van June beleven de concerten van Def Americans hun hoogtepunt met de beste June & Johnny songs.

Het definitieve “seal of approval” werd afgegeven in 2013 toen Johnny’s jongere broer Tommy Cash de band benaderde om hem te begeleiden tijdens zijn ‘My Brother Johnny’-concerten in Nederland.

10 jaar na dato deden de Def Americans weer de Groene Engel aan. Dat het een succes is in Oss blijkt uit het feit dat de band regelmatig terugkeert naar het Osse cultuurpodium om het publiek te vermaken met de onvergetelijke songs van Johnny Cash. In de setlist werd het oeuvre van Cash prima tot leven gebracht met een kleine aanvulling van nummers van de Carter Family, wat min of meer te verwachten was met Kim Wolterink die de rol van June Carter voor haar rekening nam. Een setlist die er zijn mocht, maar het zou te ver gaan om alle hits van Johnny Cash ten gehore te brengen, daarom sloot de band af met een medley van bijna alles wat niet op de setlist stond.

Het was een rumoerige maar mooie avond in de Groene Engel, maar bij ‘Hurt’ kreeg zanger en gitarist Elco Weitering de zaal toch even stil. Een eerbetoon aan zijn vader die aan Corona overleed, een mooi moment. De “man in black” maakte van de Groene Engel weer een place to be.

Foto’s (c) Rob Verbrugge

Deel: