Op zoek naar een piano voor in je prachtige huis? Gefeliciteerd! Je staat op het punt je aan te sluiten bij een lange en trotse traditie van muzikanten die dit ongelooflijke instrument hebben gebruikt om prachtige muziek te maken. Maar voordat je je grote aankoop doet, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten, zodat je de perfecte piano voor jouw behoeften kunt vinden. Hier zijn 5 dingen waar je rekening mee moet houden als je voor een piano gaat winkelen.

1 De grootte van de piano

Een van de belangrijkste overwegingen is de grootte van de piano. Rechtopstaande piano’s zijn er in verschillende maten, van heel klein tot vrij groot. Vleugelpiano’s zijn nog groter! Zorg ervoor dat je de ruimte waarin je nieuwe piano komt te staan opmeet voordat je kiest voor piano bestellen online, zodat je zeker weet dat hij goed past in jouw mooie ruimte! De beste manier om te beginnen is je ruimte op te meten, zowel in de hoogte als in de breedte. Dit zal je helpen beslissen over het type piano dat het beste binnen zou passen. Heb je ruimte voor een vleugel of zou een staande piano beter werken? En vergeet de kleur niet – iedereen houdt van een zwarte vleugel, maar wat dacht je van iets uniekers?

2 Het type piano

Er zijn veel verschillende typen piano’s verkrijgbaar, en elk type heeft zijn eigen unieke eigenschappen en klank. Staande piano’s zijn geweldig als je iets betaalbaars zoekt en niet zoveel volume of klankbereik nodig hebt. Vleugels daarentegen bieden een vollere klank, maar zijn meestal duurder en hebben meer ruimte nodig. Digitale piano’s zijn ook een optie als je iets wilt met ingebouwde luidsprekers, hoofdtelefoon aansluitingen of andere moderne voorzieningen zoals MIDI-mogelijkheden of opnamesoftware. Wil je eerst de basis van het piano leren spelen? Dan kun je ook kiezen voor een keyboard kopen online. Met de basis van piano kun je namelijk ook genoeg hebben aan een keyboard. Vaak heb je al voldoende aan 61 toetsen, maar naarmate je meer gevorderd raakt, kun je uitbreiden naar 88 toetsen voor meer dynamiek en variatie in je spel.

3 De aanslag van de toetsen

Als je voor een piano gaat winkelen, is het belangrijk om verschillende modellen uit te proberen om een gevoel te krijgen hoe ze spelen. Neem de tijd om op elk instrument verschillende noten en akkoorden te spelen, zodat je een idee krijgt hoe goed ze reageren. Elke set toetsen moet precies de juiste spanning en het juiste gewicht hebben dat comfortabel aanvoelt bij het spelen. De beste manier om dit te bepalen is om gewoon te gaan zitten en het te proberen; speel verschillende akkoorden, melodieën en noten om te voelen hoe elke toetsaanslag reageert. Zelfs als je niet weet hoe je piano moet spelen, kun je toch beoordelen hoe comfortabel of oncomfortabel het kan zijn door na te bootsen hoe je favoriete muzikanten op hun instrument klinken. Als de aanslag goed aanvoelt, dan weet je dat de juiste piano gekozen is!

4 De kwaliteit/conditie van het instrument

Als je eenmaal een paar instrumenten hebt gevonden die een goede “actie” hebben, neem dan de tijd om de conditie ervan nauwkeurig te inspecteren voordat je besluit er een te kopen. Controleer alle onderdelen zoals snaren, hamers, toetsen en pedalen op tekenen van schade of slijtage; met je vingers op de snaren slaan is ook nuttig omdat je dan een indicatie krijgt van hoe goed het instrument gestemd is – als er teveel gezoem is, is de kans groot dat er eerst wat aan gerepareerd moet worden! Stel tenslotte vragen over vorige eigenaars (indien van toepassing), want dat kan zowel de huidige staat als de toekomstige waarde beïnvloeden.

5 De merknaam/reputatie

Probeer bij de aankoop van een piano zo mogelijk bij gerenommeerde merken te blijven – Sommige namen zoals Yamaha, Kawai en Bechstein hebben een goede reputatie bij professionele musici omdat hun hoge kwaliteitsnormen zorgen voor betrouwbare instrumenten die langer meegaan dan goedkopere alternatieven zouden kunnen bieden. Het is ook de moeite waard om online klantbeoordelingen te onderzoeken, zodat je een idee krijgt wat echte mensen van bepaalde modellen vinden voordat je een beslissing neemt!

Het kopen van een nieuw muziekinstrument is altijd spannend – vooral als het gaat om zoiets groots als een piano! Of je nu op zoek bent naar een staand of groot model; digitaal of akoestisch; gloednieuw of tweedehands – onthoud deze 5 tips en neem de tijd bij het nemen van je beslissing, dan moet het vast en zeker goedkomen. Veel succes!

Deel: