Sheer Heart Attack”, uitgebracht in 1974, is het derde studioalbum van de Britse rockband Queen. Het album is om een aantal redenen belangrijk, zowel sociaal als muzikaal.

Het derde studioalbum van de Britse rockband Queen werd opgenomen van juli tot september 1974 in Trident Studios in Londen, AIR Studios in Londen, Wessex Studios in Londen en Rockfield Studios in Monmouth (Wales). Het werd uitgebracht op 8 november 1974 door EMI Records in het Verenigd Koninkrijk en op 12 november 1974 door Elektra Records in de Verenigde Staten.

Sociaal gezien werd “Sheer Heart Attack” uitgebracht in een tijd van grote veranderingen en opschudding in de muziekindustrie. In de jaren zeventig ontstonden nieuwe subculturen en tegenculturen, waaronder punk en glamrock, die de traditionele rock and roll-conventies uitdaagden en de weg vrijmaakten voor meer diverse en experimentele muziekvormen. Queen, met hun eclectische en theatrale stijl, maakte deel uit van deze beweging, en “Sheer Heart Attack” weerspiegelt hun bereidheid om grenzen te verleggen en nieuwe geluiden en thema’s te verkennen.

Muzikaal wordt “Sheer Heart Attack” beschouwd als een keerpunt in de carrière van de band.Het album toont opnieuw het groeiende zelfvertrouwen en de veelzijdigheid van de band. Het album bevat een breed scala aan stijlen, waaronder rock and roll, hardrock en zelfs een mierzoete ballade, en het toont het vermogen van de band om zich aan te passen en te experimenteren met verschillende geluiden.

Het album werd geproduceerd door Roy Thomas Baker, een Britse platenproducer die eerder had gewerkt met artiesten als The Free en Nazareth. Baker’s productie kwaliteiten waren essentieel bij het vormgeven van het geluid van het album, dat de rock and roll en hardrock invloeden van de band gecombineerd met elementen van vele andere genres. Bakers gebruik van meersporenopnamen en andere studiotechnieken hielpen het album zijn gepolijste en krachtige geluid te geven.

Een van de beste nummers op het album is “Killer Queen”, dat een van de grootste hits van Queen werd en de band hielp zich te vestigen als een belangrijke kracht in de muziekindustrie. De pakkende, vrolijke melodie van het nummer en de slimme tekst, die werd geschreven door leadzanger Freddie Mercury, zorgden ervoor dat het een fan favoriet werd en een klassieker in het rock and roll-genre.

Andere opmerkelijke nummers op het album zijn “Brighton Rock”, met May’s virtuoze gitaarwerk, en “Stone Cold Crazy”, dat beschouwd wordt als een vroeg voorbeeld van thrash metal.

In het algemeen is “Sheer Heart Attack” een belangrijk en invloedrijk album dat het geluid van rock and roll in de jaren zeventig en daarna mede heeft gevormd.
De unieke mix van stijlen van de band en hun bereidheid om te experimenteren met verschillende geluiden, gecombineerd met de productievaardigheden van Baker, resulteerde in een album dat tot op de dag van vandaag wordt bewonderd en gevierd als bewijs van de blijvende creativiteit en het talent van Queen.

De tracklist van “Sheer Heart Attack” van Queen, samen met wat weetjes over elk nummer:

“Brighton Rock” – Dit nummer bevat een lange gitaarsolo van Brian May en is een van de langste nummers op het album. Het werd geschreven door May en is gebaseerd op de roman “Brighton Rock” van Graham Greene. Het nummer was oorspronkelijk al geschreven voor het tweede album van Queen.

“Killer Queen” – Dit nummer, geschreven door Freddie Mercury, werd een van de grootste hits van Queen en wordt beschouwd als een van de kenmerkende nummers van de band. Het heeft een aanstekelijke, vrolijke melodie en slimme teksten die verwijzen naar de high society en de kunstwereld.

“Tenement Funster” – Dit nummer werd geschreven door Roger Taylor en is geïnspireerd op de ervaringen van de band met het wonen in een vervallen appartement in Londen. Het heeft een snelle, energieke sound en is een van de meer upbeat tracks op het album.

“Flick of the Wrist” – Dit nummer, ook geschreven door Mercury, bevat een complexe en ingewikkelde melodie en staat bekend om zijn uitdagende vocale bereik. Het is gecoverd door verschillende andere artiesten en wordt beschouwd als één van Mercury’s beste vocale prestaties.

“Lily of the Valley” – Deze ballade, geschreven door May, wijkt af van het meer rock and roll georiënteerde geluid van de band. Het bevat een meer gestript arrangement en toont May’s zang- en gitaar kunsten.

“Now I’m Here” – Dit nummer, geschreven door May, is een fan favoriet en staat bekend om zijn energieke en upbeat geluid. Het bevat een prominente gitaarsolo van May en is een vast onderdeel van de live optredens van de band.

“In the Lap of the Gods… Revisited” – Dit nummer, geschreven door Mercury, is de afsluiter van het album en heeft een dramatisch en episch geluid. Het valt op door het gebruik van multi-tracking en vocale harmonieën, die een kenmerk waren van Mercury’s vocale stijl.

Enkele weetjes over het album:

“Sheer Heart Attack” was het eerste Queen album met Brian May als leadzanger opeen nummer.
De hoes van het album betreft een foto, gemaakt door de beroemde fotograaf Mick Rock, hij fotografeerde ook al de cover voor het tweede album van Queen.
Het album bereikte de tweede plaats in de UK Albums Chart en werd door de British Phonographic Industry met goud bekroond.
In 2003 werd “Sheer Heart Attack” opgenomen in het boek “1001 Albums You Must Hear Before You Die”

Deel: