Voor velen is een Benjamin Duterde een onbekende, voor de muziekkenners komt er een frans talent naar Parkstad Limburg Theaters. Gisteren 3 februari een regenachtige avond kwam Ben L’Oncle Soul Heerlen bezoeken voor zijn performance te laten zien en horen.

Overal maakte deze artiest indruk met zijn mix van meerdere verschillende muziekstijlen soul, hiphop en pop en jazz en gospel De soulzanger Benjamin Duterde en songwriter beter bekend als Ben L’Oncle Soul (geboren 10 november 1984) uit Indre-et-Loire, Frankrijk. Hij is anders en onderscheidt zich van de massa met zijn retro stijl en met gospel doordrenkte zang. Zijn stem is zijn visitekaartje. Tien jaar geleden verscheen het eerste album van Ben L’Oncle Soul. Het onthulde de zwoele gevoelige sound van deze buitengewone zanger die uit het niets kwam.
Door zijn vrienden werd hij vaak vergeleken met Uncle Ben (de personage van het rijstmerk) vanwege zijn opvallende gelijkenis. Benjamin Duterde bracht hulde door professioneel de naam Ben L’Oncle Soul aan te nemen en door ‘soul’ toe te voegen, hierdoor kreeg hij geen problemen met auteursrecht.

In 2004 begon Benjamin professioneel te zingen in de gospelgroep Fitiavana.
De groep nam in 2009 hun debuutalbum “I Have a Dream” op, waarop een aantal in het Engels gezongen soul klassiekers stonden, waaronder “Lean On Me” en “(You Make Me Feel Like) A Natural Woman”. Benjamin maakte enorme vorderingen als soloartiest toen de Franse tak van het platenlabel Motown hem een platencontract aanbood.

Ben l’Oncle Soul, is een Franse soul/pop singer/songwriter die vaak wordt genoemd als een oude ziel in het lichaam van een jonge man. Benjamin is geobsedeerd door de voorbije decennia en dirigeert zijn show in Heerlen alsof je naar zanger uit de jaren 60 luisterd. Hij liet zijn vocale specialiteiten al horen op enkele van ’s werelds meest productieve jazzfestivals, waaronder Montreal en North Sea, ook daar maakte hij indruk met zijn veelzijdige stem.

Gisteren deed hij dit in Parkstad Limburg Theater in Heerlen .Er waren bezoekers 300 bezoekers naar Heerlen gekomen om deze geweldige artiest live te zien en te horen,en gelijktijdig was een carnavalsrevue in de andere zaal wat bomvol met bezoekers was. De band begon om 20.30 en Ben schudde de eerste rij bezoekers de hand ,je kon aan deze artiest merken dat het een integere man was ,bescheiden en aardig kwam hij over Hij opende met het nummer Walk the line een heel gevoelig nummer,al snel volgde It is you ook al zo prachtig gezongen,iedereen wat aanwezig was zijn volgens mij echte fans ,ik zag om me heen hoeveel mensen de nummers van Ben allemaal konden meezingen

De zaal was meteen onder de indruk, en de toon werd gezet in Parkstad Limburg Theater.
Met optredens van onder meer The Fugees, The Supremes en zelfs Rihanna werkte hij mee samen, dit bewijst hij dat hij een gevarieerde muzikant is die een grote kennis heeft van de iconen van het genre, maar dat hij de connectie met de tijdgenoten van vandaag niet verliest.

Zijn liveband is goed geselecteerd en bewijst dat ze ongelooflijk goed getrainde muzikanten zijn. Benjamin dirigeert de show terwijl ze door de retro tonen perfect aanvoelen welke toon Ben nodig heeft. Hij is ongetwijfeld een talent en hij is verzekerd van vele nieuwe fans zeker na zijn optredens door heel Europa De Franse soulzanger Ben l’Oncle Soul live zien is een van die unieke ervaringen die je moet meemaken . Benjamin een geweldig soulzanger met heel veel emotie en een krachtig gevoel erachter. Zijn nummers raken het publiek waaronder de song Addicted ,het publiek deed mee en kwam dan ook recht in je ziel ( dat is wat soulmuziek met mensen doet). Hij brengt gevoel over in zijn songs en weet een bepaalde sfeer te creëren om naar te luisteren.

Iedereen was blij en vermaakte zich prima,het publiek genoot dat kon je wel zien
Als artiest is hij ook klaar om zijn muzikaal tijdperk te delen, gepresenteerd door middel van een nieuw album getiteld Is It You? Dit wordt de zesde EP van de soulman en wordt op 17 februari 2023 uitgebracht.
Ben L’Oncle Soul doet zijn Europese tournee. Hij speelt in Nederland, België, Zwitserland, Duitsland en Engeland en natuurlijk in zijn Frankrijk, met als klap op de vuurpijl een uitverkocht concert op 29 november in het Trianon in Parijs.

Zijn nieuwe album dat volgens Benjamin veel persoonlijker zal zijn dan zijn vorige platen. Benjamin Duterde sprak met zijn publiek terwijl hij zijn uitstekende soul melodieën zong ,hij wist hoe hij met zijn publiek moest omgaan,dat merkte je goed. Ik zou iedereen aanbevelen ook al spreek je geen franse taal ,om eens naar een Ben l’Oncle Soul concert te gaan. Muziek verbindt en met muziek spreekt men alle talen. Vanaf het moment dat hij het podium op stuiterde tot het laatste gezang was Benjamin een bundel energie, ritme, talent, en ware SOUL
Maar onvermijdelijk brengt de soulman een onnavolgbare persoonlijke twist aan zijn hele optreden .Hij sloot zijn setlist af met het nummer under my skin Het was weer een geweldige start van het weekend,mooi om deze rasartiest te mogen bewonderen en te beluisteren.We gaan in de toekomst nog veel horen van Ben l’Oncle Soul!

Deel: