De hit single ‘Black Pearl’ van de Margriet Eshuijs Band is een klassieker uit de Nederlandse muziekgeschiedenis. De single, die in 1978 werd uitgebracht, was een enorme hit in Nederland en bleef maandenlang op de radio te horen. Ook nu nog komt de single met regelmaat voorbij, terecht. Het lied is een pop/rockballade met een aanstekelijke, herkenbare melodie en krachtige zang van zangeres Margriet Eshuijs.

‘Black Pearl’ werd geschreven door toetsenist Peter Schön, gitarist Lex Bolderdijk en liedjesschrijver en technicus Emile den Tex. Margriet Eshuijs was al een bekende zangeres in Nederland voordat ‘Black Pearl’ uitkwam, en had een megahit met ‘House for Sale’, met haar band Lucifer in 1975. Toen die band uiteenviel startte ze een solo carrière en het nummer werd haar grootste hit. Het hielp haar carrière een enorme boost te geven.

Vanaf halverwege de jaren ’80 tot haar dood eind 2022 werkte en leefde Eshuijs samen met zanger/gitarist Maarten Peeters, die rond die tijd ook gitarist werd bij de Frank Boeijen groep en zijn eigen Maarten Peters and the Dream. Samen schreven ze nummers voor de carrière van Eshuijs, maar waar Joe and Jerry de top van de hitparade nog haalde, lukte het Margriet wonderwel niet meer de hitlijst te behalen met haar band.

‘Black Pearl’ vertelt het verhaal van een vrouw die op zoek is naar haar ware identiteit en plaats in de wereld. De titel ‘Black Pearl’ vertegenwoordigt de innerlijke kracht en schoonheid van de vrouw, die ze moet leren omarmen en vertrouwen om haar weg te vinden. Het lied spreekt tot de universele strijd om een doel en plaats in de wereld te vinden en moedigt luisteraars aan om in zichzelf en hun eigen kracht te geloven.

Muzikaal gezien is ‘Black Pearl’ goed gecomponeerd met een sterke structuur en herkenbare hooks. De instrumentatie is solide, met een aandrijvende beat en aanstekelijke gitaar-riffs die de krachtige zang van Eshuijs ondersteunen. Het algehele geluid van het lied is opgewekt en energiek, met een positief boodschap die zeker bij luisteraars zal aanslaan. Rustigaan werd de Margriet Eshuijs Band de achtergrodband van Margriet Eshuijs en uiteindelijk verdween de Margriet Eshuijs Band helemaal van de titel en het toneel. Mergriet bleef muziek maken, maar ‘Black Pearl’ blijft tot op de dag van vandaag haar meest enige hit.

Deel: