De geniale Tunisische Oed-speler Dhafer Youssef komt vijf jaar na zijn laatste album ‘Sounds of Mirrors’ eindelijk met de opvolger, ‘Street of Minarets’. Een voor Youssef enorm lange tijd, gezien hij voorheen vrijwel iedere twee à drie jaar wel met een nieuw album kwam. Nu, eindelijk dus, zijn tiende album. En wat voor een album.

Vijf jaar, dat schept hoge verwachtingen dus, maar die worden meer dan waar gemaakt! En dat komt mede door de muzikanten op het album, wier namen bij het grote publiek bekender zijn dan de meester zelf, Herbie Hancock, Marcus Miller, Dave Holland, Vinnie Colaiuta, om er slechts een paar te noemen. Eerst samengebracht, en pas met de gastmuzikanten in het achterhoofd schreef Youssef de muziek op de artiesten. Dat lukt je alleen maar als je in het wereldje al naam hebt gemaakt.

Op de openingstrack, tevens de titeltrack, komen direct de Tunesische invloeden voorbij, gemixt met het bekende bas-spel van Miller. De saxofonist heeft een unieke stijl die zowel traditionele elementen als moderne invloeden combineert. Vergelijkingen met het legendarische projectalbum ‘1 Giant Leap’ komen naar voren, alsmede vergelijkingen met Baaba Maal. En dat voor de openingstrack.

Een ander hoogtepunt is ‘Herbie’s Dance’, die wellicht minder bekende Hancock-stijl toont, maar absoluut geweldig is. ‘SharQ Suite II: Funky SharQ’ is daarbij een van de betere Fusion tracks van dit millenium. Pure klasse hoe Hancock en Youssef The Headhunters benaderen. Of pak ‘Sudra Funk’, waarop Marcus Miller helemaal los kan gaan. ‘Street of Minarets’ is met dit alles een indrukwekkend album geworden dat de luisteraar meeneemt op een muzikale reis door de straatjes van de minaret, waarbij de Arabische Oed van Youssef centraal staat.

‘Street of Minarets’ is een grote aanrader voor liefhebbers van jazz en wereldmuziek en muziekliefhebbers in het algemeen, want dit is een klassieker in wording. Een perfect verbindend album tussen Ethno jazz en de Westerse Fusion. Over 20 jaar zal dit album in de rijtjes staan van topalbums als ‘Bitches Brew’, ‘Giant Steps’, ‘Pilgrimage’ en ‘Maiden Voyage’. En dat is niet voor niets. Youssef heeft wat ons betreft een Grammy-nominatie te pakken en het moet wel heel erg raar lopen als hij die hiermee niet gaat binnen slepen. (9/10) (Back Beat)

Deel: