altHet legendarische album dat we hier gaan bespreken mag niet in je verzameling ontbreken. Wie kent de absolute wereldhit ‘Paradise by the Dashboard Light’ niet, het nummer dat al jaren hoog in de diverse ‘Greatest hits’-lijsten staat. Een van de meest Legendary Albums allertijden….. ‘Bat out of Hell’, van de helaas te vroeg overleden Meat Loaf.

Bombastisch, pretentieus, deze woorden spraken de critici over het album ‘Bat out of Hell’ van Meat Loaf toen het in 1977 uitkwam. En het was dan ook de bedoeling dat het album inderdaad bombastisch en pretentieus zou zijn, zo werd het gemaakt: rock muziek op de meest mogelijke theatrale manier. Het was het tweede album van de Amerikaanse zanger.

Zangeres Ellen Foley werd in de clip van ‘Paradise by the Dasboard Light’ vervangen was door Carla DeVito. Foley walgde van Meat Loaf en wilde niet in de clip meedoen.

De nummers op ‘Bat out of Hell’ zijn geschreven door Jim Steinman, die voorheen zijn muzikale kunsten al vertoonde bij het schrijven van de muziek voor verschillende theaterstukken. Toen Steinman Meat Loaf (ofwel Marvin Lee Aday, zoas Meat Loaf in het dagelijke leven heette) ontmoette tijdens een theaterproduktie, was hij onder de indruk van diens vocale kwaliteiten. Ze besloten om samen een rock-album uit te brengen, maar achtten het onwaarschijnlijk dat ze rocksterren zouden worden. Meat Loaf’s uiterlijk zorgde ervoor dat hij meer op een operazanger leek dan op een rockster. Zo een die in z’n vrije tijd vraag zijn tijd doorleek te brengen bij no account casinos.

Steinman en Meat Loaf lieten hun album aan Todd Rundgren horen. Gelukkig was hij een van de weinige mensen in de rock industrie die er wat in zag. Ook al twijfelde hij of de muziek een commercieel succes zou worden, stemde hij toch toe om het album te gaan produceren. Rundgren speelde de gitaar op ‘Bat out of Hell’ en diens band Utopia speelde mee als sessie-muzikanten. ‘Bat out of Hell’ kwam uit in de tijd dat de punkmuziek de muziekwereld op zijn kop zette. Het album was een tegenpool van punk en groeide langzaam in populariteit, doorstond de tand des tijd en werd een klassieker. Het album werd een nieuwe stijl muziek, de zogenaamde Wagneriaanse rock, die later ook werd vertolkt door onder anderen King Crimson en Bonnie Tyler.

De songs op ‘Bat out of Hell’ varieren van ballads tot uptempo rocknummers. Steinman maakte van ‘gewone’ rocknummers mini opera’s. ‘Paradise by the Dashboardlight’ is hier wellicht het beste en bekendste voorbeeld van, hoewel ook het titelnummer van het album een goed voorbeeld is. Tijdens een poging om een opvolger te maken kregen Steinman en Meat Loaf meningsverschillen met als resultaat dat Steinman ‘Good for Bad’ zelf opnam. Later kwamen ze weer bij elkaar en namen samen nog diverse albums op. ‘Bat out of Hell’ is en blijft echter de perfecte combinatie tussen theater en rock op een album.

Tracklist:

1. Bat Out Of Hell
2. You Took The Words Right Out Of My Mouth
3. Heaven Can Wait
4. All Revved Up With No Place To Go
5. Two Out Of Three Ain’t Bad
6. Paradise By The Dashboard Light
7. For Crying Out Loud

Uiteindelijk werden er wereldwijd ruim 43 miljoen albums van ‘Bat out of hell’ verkocht. Hiermee staat het album op de vijfde plaats van best verkochte albums allertijden.

Deel: