Fatoumata Diawara, zangeres, singer-songwriter, gitarist én actrice, laat Malinese tradities en universele Westerse klanken feilloos samensmelten. “Ik wil niet in het Engels of het Frans zingen, omdat ik mijn Afrikaanse roots wil eren. Maar ik wil ook een moderne sound, omdat die hoort bij de wereld waarin ik leef. Ik ben een traditionalist met zin voor experiment”, zo verklaart Fatoumata Diawara haar heel eigen stijl. Net als haar grote voorbeeld Oumou Sangaré, zingt ze in de Wassoulou-traditie van haar thuisland Mali. Maar net als Oumou scoort ze wereldwijd met een universele sound en boodschap. Fatoumata werkte reeds met een rist aan klinkende namen samen: Damon Albarn (Gorillaz, Blur), Yemi Aladé, Roberto Fonseca, Toumani Diabaté, Disclosure, Yael Naim, Bassekou Kouyaté, …

Wie erbij was in De Roma, AB of Esperanzah Festival (allen sold out), weet dat Diawara live helemaal tot haar recht komt. Wanneer ze met internationale topmuzikanten achter haar het publiek wild maakt met haar dansmoves maar even goed wanneer ze alleen met haar stem en gitaar een nummer inzet. Fatoumata is geboren voor het podium en krijgt keer op keer iedereen aan het dansen!

Naast haar eerder bevestigde passage op 27 januari in de Stadsschouwburg Brugge voegt Fatoumata Diawara nu ook een concert toe op woensdag 31 mei in de AB in Brussel.

Deel: