Het nieuwe album van Zweedse singer-songwriter Tove Lo, ‘Dirt Femme’, is een verzameling persoonlijke teksten op popmuziek. De artieste geeft zichzelf volledig over aan electro- en synthpop. Niet onverdienstelijk. ‘Dirt Femme’ is een makkelijk te beluisteren popalbum waarop Tove Lo zich prima staande houdt. Nieuw is het geluid echter niet.

De zangeres, die in 2014 internationale bekendheid vergaarde met ‘Habits (Stay High)’, introduceert haar album met twee openingsnummers. ‘No One Dies From Love’ is een vrolijk dansnummer, maar weet muzikaal niet te onderscheiden. Een “13 in een dozijn”-plaat. Eerstvolgende nummer ‘Suburbia’ brengt hier al een flinke verandering in. Nog steeds heel erg pop en niets nieuws, maar wel erg aanstekelijk. Een spannende start van het album heeft Tove Lo niet gekozen, maar de verrassingen komen nog.

Wie wil horen wie Tove Lo echt is, zowel als zangeres als songwriter, hoeft enkel ‘True Romance’ aan te zetten. Het is een van de weinige nummers die rust in het album brengt. Geen aanstekelijke drumbeats, maar de kwetsbare stem van de Zweedse. Dat ze kan zingen, maakt ze hier wel duidelijk. Het rauwe randje op haar stem komt tevoorschijn en weet je te betoveren. Het was de rust die dit album even nodig had. Zeker na afknapper ‘2 Die 4’ wat een sample van Crazy Frog’s ‘Popcorn’ bevat.

De rust komt nog een paar keer terug op ‘Dirt Femme’. Met het meest opvallende nummer ‘Cute & Cruel’ weten de zussen van First Aid Kit niet alleen popklanken maar ook Folk op Tove Lo’s vijfde album te krijgen. Het Zweedse duo heeft de overhand in de productie van dit nummer. Maar ook Tove Lo blijkt prima overeind te kunnen blijven staan op klanken die niet pop zijn. Een succesvolle, genre overstijgende samenwerking.

Toch is Tove Lo blijkbaar zelf van mening dat ze het sterkste is op ultieme popnummers. Deze ontbreken dan ook niet op het einde van het album. Met producent SG Lewis heeft ze twee hele aanstekelijke nummers gemaakt: ‘Call On Me’ en ‘Pineapple Slice’. De producent, die eerder met Dua Lipa, Jessie Ware en JP Cooper, weet wat een hit moet inhouden. Die truc heeft hij ook op deze nummers ingezet.

Met ‘Dirt Femme’ heeft Tove Lo een prima popalbum neergezet. Afgezien van een paar rustige nummers die de show stelen, bestaat het album vooral uit vrolijke electro- en synthpop. Leuk, maar niet heel verrassend. Een volledig album dat op haar rauwe stem is gebaseerd, zou zeker slagen. In ieder geval beter dan dit geheel dat wel makkelijk te beluisteren is, maar niet heel spannend is. Afgezien van enkele uitzonderingen, is dit album geen blijvertje. (6/10) (Pretty Swede Records)

Deel: