Haar leven stond op zijn kop toen muzieklegende Prince haar in augustus 2010 ontdekte. Kort daarna trad ze toe tot zijn band en begon te toeren met hem en The New Power Generation en later de 4-delige power house rockband 3rdeyegirl. Ida maakte deel uit van zijn bands van 2010 tot aan zijn vroegtijdige overlijden in april 2016. Ze beschrijft het spelen met Prince als “een enorm geschenk en als de meest magische muzikale reis ooit, en een voortdurende leerervaring die alle verbeelding te boven gaat.”

Na de jaren met Prince begon Ida zich opnieuw te richten op haar solocarrière. Ze brengt regelmatig muziek uit en heeft haar tourschema’s sinds 2016 enorm uitgebreid. Haar muziek is het best te omschrijven als een mix van old school funk & hiphop met wereldmuziek pop ups, ear catching melodieën en veel bas, en zij en haar band The Funkbots leveren een high energy funk show vol goede vibes, strakke grooves en subtiele verwijzingen naar haar voormalige werkgever en leraar Prince.

Zondagavond stond Ida met haar band in de Groene Engel in Oss. De funky klanken lieten de Groene Engel vanaf de eerste noot swingen. Een trouwe schare fans, die vriendelijk en dankbaar door Ida begroet werden, genoot met volle teugen. De muziek is aanstekelijk en de erfenis van Prince, of althans diens leerschool, is duidelijk waarneembaar. De ritmes die Prince in zijn muziek bracht waren ook hier duidelijk hoorbaar.

Dat wil niet zeggen dat de Deense Ida Nielsen een soort van tribute van Prince was. Verre van zelfs, ze geeft een eigen touch aan die zo kenmerkende ritmes van de funk. Tussendoor nog een freestyle rap van de zanger met alleen de drummer als begeleiding. Na dat intermezzo kwam de onvermijdelijke vraag of het publiek ze amuseerde en of ze de bas niet wat meer wilde horen. De reactie was te verwachten waarop Ida fantastisch soleerde op haar Signature Bass.

Ida: “I have had the great opportunity to create my own signature bass with Sandberg guitars. It was a natural choice for me since I have been playing (and loving it) the California VM hardcore-aged masterpiece for many years and I know the bass + the nice people at Sandberg very well. I wanted to make a bass that fit the music I played with Prince as well as my own music. So basically a bass with a nice rock and funk tone with an ability to sound more old school and some extra options when it comes to create different solo sounds.”

Het was een mooie avond voor alle Ida Nielsen fans maar ook een beetje voor de Prince fans.

Foto’s (c) Rob Verbrugge

Deel: