Sundance Head is een Amerikaanse countryzanger die niet vies is om een vleugje soul erdoorheen te mixen. Met een titel als ‘Starting Again’ zou je misschien denken dat dit zijn eerste album in heel wat jaren is, maar het komt ‘’slechts’’ drie jaar na zijn vorige ‘Stained Glass and Neon’.

Muziek is hem met de paplepel ingegoten. Zijn vader Roy Head had in 1965 een hitje in de VS met ‘Treat Her Right’. Al geeft vader toe dat zijn zoon hem er met gemak uitzingt. Iets wat ik kan beamen, want wie Sundance Head nog niet kent, een fantastisch zanger. Met dit op voorhand wetende en het zien van de artwork van ‘Starting Again’ zijn de verwachtingen hoog gespannen.

Hij verkreeg in 2016 nationale roem door het winnen van The Voice US. Hij zat, zoals verwacht, in het team van countryzanger Blake Shelton. Dat hij niet vies is van soul bleek toen hij auditie deed met een Otis Redding nummer. Uiteindelijk zou hij uit verschillende genres wat doen en in de finale zelfs een eigen nummer. Voor dit programma had hij namelijk al wat albums gemaakt, dit betekende zijn doorbraak bij het grote publiek.

´Starting Again´ begint met de rustige titeltrack. Het nummer gaat over een man die alleen verder moet wanneer zijn vriendin hem verlaat. Hier bezingt hij dat hij zichzelf bij elkaar moet rapen en verder moet gaan met zijn leven. Dit alles ligt op een bijna classic country bedje en zorgt voor een fijne introductie.

Het opvolgende ´My Soul´ heeft wat meer tempo. Lekker rifje, lekker gezongen. De backing vocals zorgen ervoor dat het refrein nog sterker is en blijft hangen. Je kunt jezelf hier niet tegenhouden en meezingen. ‘Three People’ begint rustig, maar bouwt dan prachtig op naar een gevoelige powerballad met misschien wel de beste vocal perfromance op het album.

‘Hard Act To Follow’ is geïnspireerd op Zac Brown Band waar dan wel een kleine eigen draai aan wordt gegeven. Heerlijk nummer op een zonnige dag. ‘Heaven Shines Down On You’ is er ook zo een. Wederom erg sterke backing vocals. Hier komt dat vleugje soul mooi naar boven. Heerlijk nummer.

‘The Moment’ is leuk voor wat het is, maar wat té gelikt in vergelijking met de rest van het album. Ook de tekst is wat cliché. Hij luistert prima weg, maar is tegelijkertijd een van de mindere. Tegen het einde van de plaat komt het stevigere ’21’. Met de name de gitaren zijn erg fijn en geven dat Southern rock gevoel.

Zoals te lezen is er dus voldoende variatie te vinden op ‘Starting Again’. Hij vliegt van classic country, naar Southern rock, naar wat soul en terug naar country maar dan de moderne variant. Kortom voor ieder wat wils. Hij heeft een prachtige stem, met een kleine knauw. Alleen al de moeite waard om die stem eens te horen, neem daarbij dat het gros van de nummers van hoge kwaliteit zijn en je hebt hier gewoon een goed album. (8/10) (Maydale Music)

Deel: