Artis Leon Ivey Jr., bij het grote publiek bekend als rapper Coolio, is overleden. Dat heeft zijn manager Jarez Posey, die hem woensdag in het huis van een vriend in Los Angeles dood aantrof, laten weten. De rapper werd wereldberoemd met zijn ‘Gangsta’s Paradise’ uit de film ‘Dangerous Minds’.

Coolio brak in de rapscene door met ‘It Takes a Thief’ uit 1994, waarna een jaar later zijn wereldwijde doorbraak kwam met ‘Gangsta’s Paradise’, een cover van Stevie Wonder’s ‘Pastime Paradise’ uit 1976, die hij samen met de Amerikaanse zanger L.V. uitbracht. Het nummer werd een wereldwijde hit en leverde een Grammy Award op.

Na ‘Gangsta’s Paradise’ scoorde Coolio nog enkele solo hits als ‘Too Hot’, ‘1-2-3-4’ ‘C U When You Get There’ en tussendoor ‘Hit ‘m High’, de soundtrack van de film ‘Space Jam’, samen met B-Real, Busta Rhymes, LL Cool J & Method Man. Na 8 albums, waarvan het laatste in 2009 verscheen, kwam er geen nieuwe muziek meer van de artiest. Al eerder, vanaf eind jaren ’90, ging het bergafwaarts met de rapper. Hij werd meermalen gearresteerd en veroordeeld wegend diefstal en wapenbezit en speelde enkele bijrollen in tv-series maar het succes van ‘Gangsta’s Paradise’ werd nooit meer behaald.

In 2016 trad Coolio nog op tijdens We love the 90s in het Leypark in Tilburg. Coolio is 59 jaar geworden. Waaraan hij is overleden is nog niet bekend gemaakt.

Deel: