Al in zijn vroege jeugd werd Jeff Dale blootgesteld aan de muziek van zijn woonplaats Chicago. En deze beïnvloeding heeft hij nooit meer van zich kunnen afschudden. En waarom zou hij? Zijn muzikale carrière beslaat ruim veertig jaar en heeft hem over de hele Amerikaanse en Europese continenten gebracht. Hij werkte samen met Lowell Fulson, Pee Wee Crayton en Honeyboy Edwards. Zijn eerste albums bracht hij uit in de jaren tachtig. In 2009 richtte hij de South Woodlawners op, waarmee hij een aantal cd’s uitbracht. Hij produceerde de laatste show van David ‘Honeyboy’ Edwards en werkte samen met Jeff Stone.

Onlangs verscheen zijn nieuwe album ‘Blood Red Moon’, dat hij samen met de ritmesectie van The Dirty Jacks en zijn eigen band The South Woodlawners opnam. De elf nummers op het album zijn allemaal geschreven door Dale en bieden een overzicht van de Blues en alles wat er omheen hangt. We horen de muziek die de Blues hebben gevormd tot wat die nu is, en ook de muziekvormen die uit de Blues zijn voortgekomen. Het is een mix geworden van West-Afrikaanse ritmes en jazz, soul en r&b.

Het album begint met een ouderwets bluesshuffle in ‘You Made Your Own Bed’ en gaat dan over in ‘Cicero’, dat licht jazzy begint en uitmondt een fraaie slowblues. Onderweg naar het laatste nummer horen we boogie, r&b en onvervalste downhome blues. Nummers die wat mij betreft een speciale vermelding verdienen zijn het titelnummer ‘Blood Red Moon’, met de sonore begeleiding van cello en zang door Elizabeth Hangan, de Chicagoblues ‘She Wouldn’t Leave Chicago’, en het vlotte ‘Things’ll Get Worse’, waarmee de reis door de blues wordt afgesloten. Prima plaat, een aanrader voor de fijnproevers. (8/10) (Pro Sho Bidness)

Deel: