‘Hear Hear’, het leek een beetje op ‘Pukkelpop Classics’ met bijna alleen gitaarbands, niet meer dan 3 podia, net als vroeger. Voor jongeren wat onwerkelijk weinig, maar de gemiddelde leeftijd van het publiek lag zondag tussen de 45 en 55 jaar . Slechts 12.000 mensen waren aanwezig, een nadeel van de vele, vele festivals die elk weekend in België worden gehouden. Maar ook de hitte buiten was misschien te veel voor sommige mensen Of juist niet, en waren veel mensen het weekend aan het doorbrengen aan zee.

Al met al, met een festivalterrein dat niet overvol was, was de dag echt leuk en ontspannen. Geen wachtrijen aan de bar en bij de foodtrucks, overal zitplekken, mogelijkheid om dicht bij de podia te staan, voor alle mensen in het publiek goed geluid, mede dankzij een zeer professionele organisatie natuurlijk. Zelfs Liam Gallagher was in een goed humeur en dat wil wat zeggen!

’s Middags gaf Anna Calvi een zeer indrukwekkende set, maar ook Sons, Blood Red Shoes, Parquet Courts en Whispering Sons gaven geweldige krachtige optredens.

’s Avonds was het als een opeenvolging van levende legendes uit de Indie-muziek van de jaren negentig met Liam Gallagher, die veel oude Oasis-nummers speelde om alle Oasis-fans in het publiek te plezieren, en vervolgens Thurston Moore (van Sonic Youth) in de kleinste tent. Maar ook de grote Pixies, die enkele nieuwe nummers van het nieuwe album ‘Doggerel’, dat pas op op 30 september uit zal komen, speelden. Voornamelijk brachten de Pixies echter hun grootste hits uit de vroegere periode van de band.

Balthazar sloot de avond af en zette de tent op z’n kop bij het spelen van een van hun laatste optredens van de tour, met een concert dat voornamelijk bestond uit nummers van ‘Sand’ en ‘Fever’, hun laatste twee, overigens uitstekende, albums uit 2019 en 2021. Het zou wel eens het, hopelijk tijdelijke, einde van Balthazar in kunnen luiden, aangezien Maarten Devoldere al een nieuw Warhaus heeft opgenomen. Ditmaal zonder Sylvie Kreusch. Om dit derde Warhaus album, dat later dit jaar zal uitkomen, te promoten, zal Balthazar op een lager pitje komen te staan. Voor nu op Hear Hear gaf de band een prachtig slotakkoord.

Als headliner gaven de mannen van Editors een geweldige show. Meer punchy dan ooit, met een Tom Smith in geweldige vorm. Editors brachten onder anderen 3 nummers van “EBM” speelde, hun nieuwe album dat op 23 september zal uitkomen. Het was een geweldige manier om de dag af te sluiten met een van de favoriete bands van het Belgische publiek.

Met Editors, Pixies, Oasis (Liam Gallagher) en Sonic Youth (Thurston Moore), bracht de organisatie van Hear Hear het publiek in sneltreinvaart terug naar de het verleden, om met onder anderen Balthazar, Whispering Sons, Sons en Blood Red Shoes een brug te slaan naar de muziek van het heden. Een combinatie die een totaalplaatje bracht voor de liefhebber. Een eerste editie om te proberen, maar zeker een die smaakt naar meer. Hear Hear!

Foto’s (c) Christophe Dehousse

Deel: