De zondag van het grootste festival van Europa, Sziget, werd een mooie Hongaarse zondag. Een warm zonnetje streek neer over het Óbuda-eiland in Boedapest. Om nu te spreken over het Sziget-Eiland is wat dubbelop, aangezien Sziget het Hongaarse woord voor ‘Eiland’ is. Het Sziget-Festival is dus eigenlijk de beste benaming voor het mooie festival. Op zondag stonden ook weer een hele reeks aan fantastische festivalbands en -artiesten op de planning.

Ronnie Flex & the Fam

Op deze warme en stoffige zondag stond Ronnie Flex met zijn band op de Main Stage. Ook al was de show al om vier uur, er had zich al een aardige menigte gevormd. Toen hij na het eerste nummer van de dag vroeg of hij gewoon lekker in het Nederlands kon praten werd dat door het gejoel van het publiek bevestigt. Wederom leken alle Nederlanders zich hier te hebben verzameld. De zanger/rapper had veel zin in zijn optreden, te zien aan zijn brede lach die niet van z’n gezicht verdween. In zijn enthousiasme vergat hij de volgorde van zijn eigen set een paar keer. Zo gaf hij een hele introductie voor het volgende nummer, maar toen kwam er toch echt eerst iets anders. Met zijn toegankelijke hiphopnummers wist hij uiteindelijk een behoorlijk publiek naar de Main Stage toe te lokken, en niet alleen maar mensen uit Nederland. Hij maakte er echt een feestje van, waar allerlei mensen op af kwamen.

Sigrid

Later in de middag was Sigrid aan de beurt. Ook zij stond op de Main Stage. De jonge, Noorse zangeres stond voor het eerst in haar carrière op Sziget. “It was always my dream to play this festival!” Nu kon ze die droom werkelijkheid maken. Het was duidelijk aan haar te zien dat ze het erg naar haar zin had. Ze danste het hele podium over en haar lach was niet te stoppen. Met nummers als ‘Strangers’ en ‘Sucker Punch’ veroverde ze het publiek, mensen begonnen al snel te dansen. Al met al was het een heel ‘clean’ optreden. Van haar outfit, een wit hemdje met een spijkerbroek, tot aan de nummers die ze speelde; alles leek netjes en verliep zoals het hoorde. Door de upbeat popnummers zorgde Sigrid voor genoeg energie bij het publiek om er een feestje van te maken.

Palaye Royale

In de Freedome was het optreden van de avond ondertussen al begonnen. Palaye Royale was voor de tweede keer ooit in Hongarije. Dat dit een echte show zou worden was al duidelijk voor de band het podium opkwam. De mensen in het publiek waren uitgedost in zwarte kleren en opvallende haarkleuren, wat meteen duidelijk maakte wat voor show er zou komen. Als eerste betraden de andere bandleden het podium, alvorens de zanger naar voren kwam. Met hun opvallende uiterlijk en outfits stalen ze meteen de show. Het publiek was niet meer te houden en bestond voornamelijk uit echte fans die echt op het optreden hadden gewacht.

Toen de zanger, Remington Leith, ergens halverwege het tweede nummer met de microfoonstandaard begon te smijten was het geschreeuw oorverdovend. Tijdens ‘No Love in LA’ besloot de gitarist, Sebastian Danzig, om op de speakers voor het podium te springen. Nadat hij daar even wat rondjes draaide en op en neer sprong, sprong hij op de grond en rende langs het publiek de tent uit. Even later verscheen hij gelukkig weer op het podium. Daarna zette de band een cover van ‘Seven Nation Army’ in. Nadat deze was afgelopen smeet Leith ook nog zijn microfoon op de grond. Tijdens een sommige nummers ontstonden er ook een aantal moshpits, waar de energie vanaf spatte. Met hun mix van glamrock en artpunk heeft Palaye Royale een echte show neergezet. Zonder moment rust hebben ze meer dan een uur opgetreden. Voor velen een onvergetelijke show.

Anne-Marie

Een van de grootste popsterren van het moment begon ondertussen al aan haar set. Anne-Marie kwam het podium op en begon gelijk aan haar hit ‘Ciao Adios’. Aangezien iedereen dit nummer wel kende werd er meteen uit volle borst meegezongen. Ook bij Anne-Marie was de vrolijkheid van haar gezicht af te lezen. Zonder te stoppen met lachen heeft ze in totaal wel achttien nummers gespeeld. Na de eerste drie nummers begon ze aan ‘Psychopath’. Dit nummer was een primeur; dit was de eerste keer dat ze het voor een publiek speeld. Deze, samen met ‘Better Off’, zijn voor haar nieuwe album geschreven, deze gaat ze nog uitbrengen.

Na een aantal nummers vertelde de zangeres dat ze vandaag erg weinig energie had. Als oplossing had ze bedacht om heel veel cola te drinken. “Sorry for the burps!” waarschuwde ze iedereen alvast. Ergens halverwege haar set gooide een aantal mensen merchandise op het podium. Ze wilden natuurlijk dat ze deze zou signeren, wat ze ook deed. Dit had ze beter niet kunnen doen; hierna bleven er maar dingen gegooid worden. Wel signeerde ze echt alles. Toen op een gegeven moment een telefoon werd gegooid, die ook nog eens kapot ging, vroeg ze iedereen te stoppen. Toen ze haar set uiteindelijk afsloot met haar hit ‘F.R.I.E.N.D.S.’ stond het hele terrein voor de Main Stage vol.

Tame Impala

Om kwart over negen was het eindelijk tijd voor de hoofdact van de dag. Voor Tame Impala het podium opkwam was er eerst een filmpje op de schermen te zien. Toen de band het podium eindelijk opkwam was het al donker. Hierdoor waren de schermen en de lichten op de stage zelf extra opvallend. Tijdens de show werd er veel gebruik gemaakt van werkelijk alle beschikbare lichten. Alle kleuren van de regenboog kwamen langs. Niet alleen de lampen waren ontzettend kleurrijk, maar op de schermen was hetzelfde aan de hand. De live-filmpjes van de band ondergingen allerlei effecten, wat een heel psychedelisch uitzicht opleverde.

De band begon hun set redelijk rustig, zonder al te veel energie. Veel mensen die de band niet kenden en iets anders hadden verwacht, gingen weg. Helaas voor hen, maar hierdoor bleven alleen de mensen over die dit soort muziek juist heel erg konden waarderen. Mensen stonden lekker heen en weer te zwaaien en waren duidelijk aan het genieten. Hoe meer de show vorderde, hoe meer uptempo en energiek de nummers waren die langskwamen. Toen de band stopte met spelen en het podium verlieten duurde het gelukkig niet lang voor ze weer terug waren. Ze speelden nog twee nummers, waaronder hun grootste hit ‘The Less I Know the Better’. Na deze encore was het optreden dan toch echt klaar.

Foto’s (c) Wyona Latupeirissa

Deel: