Het Europese gedeelte van ‘The Dogz of Oz’ tournee van Toto begon anderhalve week geleden in 013 in Tilburg. Na enkele optredens in Nederland, Duitsland, Zwitserland was het nu de beurt aan de uitverkochte Proximus Pop-Up Arena in Middelkerke. We mogen van geluk spreken dat we de band terug live aan het werk kunnen zien want in 2019 hadden ze aangekondigd te stoppen. Gelukkig bedachten de mannen zich.

Sommige aanwezige fans hadden alle vinyl plaatjes van Toto reeds verzameld en kwamen van ver gereden om deze kunstenaars aan het werk te zien. Er zijn niet zoveel bands die na 40 jaar nog steeds populair zijn. De set werd ingezet met ‘Orphan’ (2015) om over te gaan tot de megahit ‘Hold the line’ met het stevige gitaarwerk dat euforisch werd onthaald door het publiek. De eerste nummers werden vol meegezongen door de voorste rijen.

Toto ging daarna rustig verder met ‘I’ll be over you’. Er was een lange intro naar Georgy Porgy met nieuw arrangement, In het begin drong het niet goed door dat het Georgy Porgy was, we misten de typische baslijn die het nummer zo herkenbaar maakt. Toch was het nieuwe arrangement goed ontvangen.

Met ‘Pamela’ ging de zaal aan het swingen en Toto zette een geweldige sound neer met dit nummer. Wederom met fantastische intermezzo’s van piano en gitaar. Op ‘Kingdom of Desire’ kreeg jet publiek in een trance brengende basgitaar lijn van John Pierce waar Steve Lukather (gitaar) en Dominique Taplin (piano) zich op uitleefden.

De volledige zaal begon echter pas alles mee te zingen vanaf het nummer ‘With a little help from my friends’ (cover van The Beatles). Bij elke accent van de drums kreeg je zin om mee een slag mee te slaan op de toms. ‘With a little help from my friends’ was de ideale opstap naar ‘Rosanna’. De hitmachine Toto deed zijn werk. De basis van ‘Rosanna’ bleef dezelfde maar de extra solo’s van de gitaar en de piano maakten het helemaal af. Op het einde ging Steve Lukather nog wat extra shredden, omdat hij er niet genoeg leek van te krijgen. Daarna, aan de drums en de percussie te horen wist je onmiddellijk welk nummer er ging komen. We gingen naar Afrika! ‘Africa’ was het slotnummer van een concert dat voorbij gevlogen was. De volledige zaal ging nu volledig uit de bol.

Op het einde van de set kreeg Toto dan ook een staande ovatie. Het publiek was aanvankelijk wat traagjes op gang gekomen maar is dan volledig meegegaan. Het bisnummer was ‘Stop loving you’, toen alle handjes de lucht ingingen en het publiek alles mee zong. We kijken terug op een magnifiek optreden met veel bekende hits en Steve Lukather en Dominique Taplin die er veel plezier in hadden het publiek te vermaken met hun fantastische solo’s. Toto is nog lang niet klaar…

Foto’s (c) Fred Stiens

Deel: