Jeroen Vrolijk zou voor de lezer van deze website geen onbekende naam mogen zijn. Eerder kwam hij al voor de in recensie van de CD van Paul Bakker. Jeroen schrijft, naast zijn eigen drumschool, onlangs afgestudeerd in Gent als Master of Education, ook zijn eigen muziek. Jeroen heeft duidelijk zijn draai te pakken en is selectiever geworden in welke projecten hij aanpakt, wat de kwaliteit absoluut ten goede komt. Voor deze EP is hij samen met zijn zwagers Paul en Clemens van der Feen de studio ingetrokken. Het eind-product mag er zijn, voor een Nederlandse productie absoluut goed.

Waar in de vorige eigen EP, ‘New morning – the Kingkong sessions’ van Jeroen de nadruk op veel heftige bas- en gitaarpartijen lag, laten de blazers zich vooral horen op EP. ‘Alicia’, het eerste nummer doet in het begin sterk denken de sfeer die je tegen komt op de LP/CD’s met de muziek van de serie Charlie Brown (jawel Snoopy), zalig! De brede Hammond orgel partij heeft je snel te pakken en de melodielijn is prettig en het geheel heeft je snel te pakken. Het tweede nummer ‘The Chosen’, is wat meer ingetogen en wordt gedragen door de baspartij. Spannend en verrassend, een beetje te kort.

‘Breakout’, laat horen dat Jeroen wel graag een stevige gitaar inzet. Goeie keuze om dit als derde nummer te plaatsen. Kort, goed in balans. Het super groovy ‘Regent’s Room’ volgt. In ‘Lander’ laat Jeroen een heel andere kant zien en gaat hier de jazzy kant op. Het enigszins dromerige ‘The Slough of Despond’ sluit de EP.

Een EP die na een aantal keer gehoord niet gaat vervelen. Muziek die je eigenlijk zou willen tegen komen in een van de vele kleine zaaltjes in het NCC, toen het NSJ nog in Den Haag gehouden. Waar je binnen valt van “ben eens benieuwd” en enigszins overdonderd naar buiten loopt en denkt “Nederlandse productie?” En natuurlijk, Spotify is leuk, maar live is nog veel leuker. Jeroen Vrolijk speelt met deze band zondag 17 juli op Jazz in Town festival in Vlaardingen, een nieuw jazz festival in Vlaardingen. (8/10) (Eigen productie)

Deel: