Het duurt soms even voor je weer eens iets tegen komt wat als je het snel beluisterd denkt, wacht ff hier moet ik voor gaan zitten. Dit is zo’n album.

Met het album ‘Jazz Rock Tales’ brengt multi-instrumentalist Paul Bakker een ode aan de jaren 70 jazz rock. Dat zijn inspiratiebronnen muzikanten als Miles Davis, Tony Williams, John McLaughlin zijn moge dan ook duidelijk zijn. Het album is over een periode van zeven tot acht jaar tot stand gekomen en met het spreekwoord “goed werk heeft tijd nodig…” in het achterhoofd, kun je zeggen dat er pareltje tot stand gekomen is.

Paul Bakker tekende zelf voor de arrangementen, keyboards en gitaar en haalde daar onder andere Cees van der Laarse (Gitaar), Jeroen Vrolijk (Drums), Ruud Jansen (Hammond) en Jan Willem van Delft (Piano en Keyboards) voor naar de studio. Het geheel werd uiteindelijk een mooie Nederlandse productie met absoluut internationale allure.

‘Jazz Rock Tales’ opent met het nummer ‘Wildlife’, waarin sterke John McLaughlins invloeden te horen zijn. De acht nummers waaruit het album bestaat zijn heel toegankelijk en voeren de luisteraar snel mee in een setting van de jaren 70. Met hoogtepunten als ‘First Love’, ‘Snake Oil’, ‘Hazard Profile Pt. 1’ is het een gedegen productie waaruit liefde voor het genre absoluut naar voren komt. Het album is ruim toegankelijk en zal ook de niet-liefhebber van het jazzrock genre kunnen bekoren. Er is voldoende ruimte voor de individuele muzikanten om hun kunnen te laten horen zonder dat het echt ‘freakerig’ word, waar je in dit genre toch voor mag waken. Het album kent absoluut een goeie balans in de productie zonder heel glad te klinken. Inderdaad goed werk heeft tijd nodig.

Het is mooi om te horen dat dit genre blijft leven en dat er nog steeds mooie muziek in geschreven, uitgevoerd en geproduceerd wordt. Een album om in ieder geval bij stil te staan en het zou dan ook mooi zijn om dit eens een keer live te mogen beleven. (8/10) (Paul Bakker Music)

Deel: