In 2019 was ze daar ineens: Mabel. Met de single ‘Don’t Call Me Up’ bestormde ze in binnen- en buitenland de hitlijsten. Een album en meerdere hits volgden. Een tweede album kan dan ook niet uitblijven. Op ‘About Last Night’ laat Mabel de popster die ze wil zijn horen.

Waar haar debuutalbum ‘High Expectations’ nog een mix tussen R&B en pop was, is dat eerste genre volledig weggevallen op ‘About Last Night’. Het is pure pop geworden. Iets wat de Britse zangeres met Zweedse en Spaanse roots goed staat. Toch weet ze zich niet te onderscheiden van andere moderne popsterren zoals Dua Lipa, Ariana Grande en Katy Perry.

Wat Mabel gisteravond ook heeft gedaan, ze heeft een leuke avond gehad. De vrolijkheid spat van de muziek af. Uptempo, dansbaar en overgeproduceerd. Vrijwel elk nummer op ‘About Last Night’ zou niet misstaan in een hitlijst. Het is dan ook niet raar dat single ‘Let Them Know’ een commercieel succes is. Dit komt deels ook door het uitbrengen ervan via het sociale medium TikTok inclusief bijbehorend dansje. Slim gespeeld, maar het toont ook aan dat er voor dit album meer een commercieel dan muzikaal pad is weggelegd.

Mabel heeft flink wat samenwerkingen op ‘About Last Night’ staan. Niet alleen komen rappers Lil Tecca en 24kGoldn voorbij op respectievelijk ‘Let Love Go’ en ‘Overthinking’ waarmee de hip hop toch een kleine terugkeer in Mabel’s muziek kent, ook producers werkt ze veel mee samen. Zo komt ‘Good Luck’ samen met Jax Jones en Galantis tot stand en levert hitmaker Steve Mac een schrijvende en producerende bijdrage aan ‘LOL’. Het lijkt de bedoeling te zijn geweest dat dit laatste mierzoete popnummer een succes gaat worden op TikTok. Leuk, maar het laat muzikaal gezien flink wat te wensen over. Niet wat je bij hitmaker Steve Mac verwacht. Die onder meer aan de wieg stond van Ed Sheeran’s ‘Shape of You’, P!nk’s ‘What About Us’ en bij Mabel’s doorbraak ‘Don’t Call Me Up’.

Het uptempo album komt tot rust tijdens de interlude. Een korte pauze genaamd ‘Take Your Name’ waarin Mabel zich voor het eerst echt laat horen. Zingend over een verloren relatie zorgen strijkers voor een kleine emotie op dit verder te vrolijke album. Helaas blijft het bij de interlude, want volgende nummer ‘Let Love Go’ pakt meteen weer op waar Mabel gebleven was.

Een onderscheidend album kun je ‘About Last Night’ niet noemen. Wel is het makkelijk weg te luisteren en zullen meerdere nummers het goed doen op dansfeestjes. Zangeres en ‘popster in de maak’ Mabel heeft een goede stem, maar weet zich nog niet tussen de groten te plaatsen. Ook tekstueel blijft de Britse wat oppervlakkig. Dat is prima bij een enkel nummer, maar een heel album lang is een ander verhaal. Ondanks dat het album als geheel te poppy en overgeproduceerd is, zal Mabel het komende jaar veel te horen gaan zijn. Of dit nu op de radio is of vanuit de telefoontjes van fervente sociale media gebruikers. Want daar lijkt het album immers voor te zijn gemaakt. (4/10) (Polydor Records)

Deel: