De Amerikaanse band BoDeans heeft in Nederland nooit een echte following gehad, laat staan bekendheid. Het is zo’n typische Amerikaanse rockband waar er misschien wel teveel van zijn. Toch trekt het laatste album van de band uit Wisconsin de aandacht door de constante kwaliteit van het songmateriaal, gekoppeld aan een uitstekende productie. Hierdoor is ‘4 the last time’ ook voor de Europese liefhebbers van goede roots-rock erg de moeite waard.

Het album werd volledig gecomponeerd en gespeeld door oer BoDeans Kurt Neumann. In studio setting bestaat de band inderdaad alleen nog maar uit Neumann. Er is veel gebeurd in de recente geschiedenis van de band die inmiddels al bijna 40 jaar bestaat. Teveel om hier in een recensie te bespreken maar iets dat zeker onderwerp van gesprek zal zijn als Maxazine een exclusief interview maakt met Kurt Neumann, dat later op Maxazine te lezen zal zijn.

Het album opent met de mooi gearrangeerde ballad ‘Loved’. De stem van Neumann raakt aan zoveel bekende stemmen dat hij meteen heel bekend voelt. Dat de band ooit in het voorprogramma van U2 speelde is logisch als je je ogen dicht doet heeft het timbre van Neumann erg veel van de vroege stem van Bono. Dat de muziek mooi organisch klinkt, ondanks dat het een veelal elektronische productie is spreekt andermaal in het voordeel van Neumann. Een mooie gitaarsolo en het nummer is af. Erg mooi.

‘Ya gotta go Crazy’ dan is voor mij het minst interessante nummer van dit album. Erg Amerikaanse country, met een wat simpele tekst, die ook muzikaal best uit de toon valt bij de rest van het album.

Neumann is toch vooral erg sterk in de rustige ballads. ‘Pressure Queen’, maar zeker ook de titelsong ‘4 the last time’ zijn gewoon heerlijke tracks om op je koptelefoon weg te luisteren met je ogen dicht, of helemaal alleen in je auto, terwijl je de kilometers weg maalt. Koortjes zijn met veel aandacht voor detail en gevoel gearrangeerd en opgenomen. Heel mooi gedaan.

‘Anyone but You’ is misschien wel het mooiste liedje op het album. Het is in stijl afwijkend en origineel. Is dit de Neumann sound? Dan bevalt die wel. Het hele album is een veel fraaier geheel geworden inmiddels. Je moet er even aan wennen, maar hoe meer je het hoort, hoe meer het op je gehoor groeit. Dat zijn toch vaak de beste albums.

Door ‘4 the last time’ is ook mijn belangstelling voor een live optreden van BoDeans aanmerkelijk toegenomen. Topalbum dat je aandacht verdiend. (8/10) (Free & Alive Records)

Deel: