Na een eerste akte kon een tweede natuurlijk niet uitblijven. Met ‘Mercury – Act 2’ levert Imagine Dragons nog eens een uur vol nieuwe muziek af. Maar ook dit op tweede deel weet de band niet te overtuigen.

Over de jaren heen heeft Imagine Dragons wereldwijd grote successen beleeft. Het is dan ook niet voor niets dat ze op zowel Pinkpop als Rock Werchter een headline show gaven. Opvallend is wel dat het naamgevende album op deze Mercury Tour opvallend weinig input heeft. Op de singles na dan. Want die deden het nog wel redelijk op de radio en in de hitlijsten.

Zo ook singles ‘Bones’ en ‘Sharks’ die op ‘Mercury – Act 2’ te vinden zijn. Beide flink geproduceerde popnummers waarop zanger en tekstschrijver Dan Reynolds volledig uit zijn dak kan gaan. Misschien ietwat overdreven, maar het zijn wel de nummers waarop Imagine Dragons het beste uit de verf komt.

Wat op ‘Act 1’ al gold, geldt ook op ‘Act 2’: de teksten zijn erg persoonlijk. Waar Reynolds zich op eerdere albums nog achter metaforen en beeldspraak verstopte, zingt hij nu precies wat hij voelt en denkt. Het levert tekstueel intiemere nummers op zoals ‘Crushed’, ‘Waves’ en ‘I Wish’. Maar zorgt er ook voor dat die magische eigen interpretatie verloren gaat.

Muzikaal valt er zeker wat aan te merken op ‘Mercury – Act 2’. Imagine Dragons heeft door de jaren heen hun eigen geluid ontwikkeld. Helaas lijkt het alsof de band alle mogelijkheden hiermee al heeft gebruikt. Ze vallen in herhaling. ‘Waves’, misschien wel het sterkste nummer van deze tweede akte, is te vergelijken met ‘Demons’, klein liefdesliedje ‘Ferris Wheel’ heeft wat weg van ‘Next To Me’ en de snelle poëtische teksten op ‘Sirens’ doen aan ‘Whatever It Takes’ denken. Aan originaliteit ontbreekt het een beetje.

Toch heeft de band afkomstig uit Las Vegas wel een aantal sterke nummers tussen de matige geplakt. Op ‘Higher Ground’, ‘Waves’ en ‘I Wish’ is de band muzikaal op zijn best. De eerste twee doen niet onder voor sterke nummers op succesvolle albums ‘Smoke + Mirrors’ en ‘Evolve’. Laatstgenoemde is dan weer van een ander kaliber. Een gevoelig nummer over het verliezen van een dierbare aan wie je niet genoeg aandacht hebt besteed. Persoonlijk thema dat door de pure emotie in Reynolds gebroken stem, erg goed tot zijn recht komt. Het is die emotie die overigens door het gehele album heen te horen is. Maar hij weet je niet altijd te pakken. Zo lijkt de emotie op ‘Crushed’ te geforceerd en haalt het de intentie van het nummer flink naar beneden.

Al met al is Imagine Dragons een band die van alle markten thuis is. Zowel tekstueel als muzikaal kunnen ze erg sterk zijn, maar ook flaters slaan. Jammer genoeg is dat tweede op ‘Mercury – Act 2’ net iets te vaak gebeurd. Toch haalt de band met nummers als ‘Bones’ en ‘Sharks’ het publiek over om deze luidkeels mee te zingen. Op diezelfde setlist zal je geen ‘Blur’, ‘Symphony’ of ‘Ferris Wheel’ terugvinden, maar zal de band het bij ‘Demons’, ‘Thunder’ en ‘Whatever I Takes’ houden. Misschien dat album zes meer muzikale input voor hun oeuvre gaat hebben. (5/10) (Interscope/Kidinakorner)

Deel: