Toen het tweede album van TLC, ‘CrazySexyCool’, in november 1994 uitkwam werd meteen duidelijk dat het R&B/rap trio uit Atlanta hiermee een standaard had neergezet die eigenlijk tot op de dag van vandaag niet is overtroffen. Meer dan 200 weken stond het album in de Billboard charts en uiteindelijk kwam het album op meer dan 23 miljoen verkochte units uit, en er wordt nog dagelijks geteld, tot op de dag van vandaag. Als je al een kader zou willen stellen en TLC dan maar naast andere bands zou zetten die louter uit vrouwen bestaan, dan hebben alleen de Spice Girls betere verkoopcijfers. Het slaat overigens nergens op die vergelijking te maken. Muzikanten beoordeel je op hun kunst, niet op hun sexe.

Tragisch genoeg kwam er een de facto einde aan de carrière van TLC toen rapper Lisa ‘Left-Eye’ Lopes in 2002 bij een auto-ongeluk in Honduras om het leven kwam. Nu, bijna 28 jaar na de originele release van hun historische album is TLC terug. De overgebleven twee leden, Tionne ‘T-Boz’ Walkins en Rozonda ‘Chilli’ Thomas, stonden samen met hun band en de TLC dansers al eerder geprogrammeerd in de Roma in Antwerpen, maar om bekende redenen kwam van uitstel gelukkig geen afstel.

Gisteren, 22 juni 2022, werd TLC in een uitverkochte Roma met veel enthousiasme begroet door een publiek dat wel zin had in een feestje op deze warme zomeravond. Opvallend was dat een groot deel van het publiek met zekerheid nog niet geboren waren toen TLC haar grootste successen vierde. Een beter bewijs dat hun muziek de tand des tijds heeft doorstaan is er niet.

Op het podium een backing band, deejay en de TLC dansers. Klaar om samen met T-Boz en Chilli een erg spectaculaire en grote show neer te zetten. Wat bij de opening met ‘What about your Friends’ meteen opviel was hoe goed met name T-Boz bij stem was. Gehuld in de prachtigste van goud stof gemaakte creaties traden zij en Chilli het publiek tegemoet. TLC was altijd misschien wel meer een R&B groep met geniale rap intermezzo’s dan een pure hip-hop crew. Als je met producers als Babyface werkt dan is dat ergens ook te verwachten. Geweldig dat Lisa Left Eye Lopes er gewoon bij was. Daar waar LIsa rapte, rapte Lisa. TLC liet gewoon de stem van hun overleden collega meedoen in de live set, via tape. Misschien gek maar het was toch even een aangrijpend moment. TLC liet het zo, de hele show. LIsa was er gewoon bij. Er werd geen woord aan gewijd, het moest zo zijn. Mooi.

TLC was niet naar de Roma gekomen om een integrale versie van hun meest succesvolle album te brengen. Er werden tracks gebracht van alle andere albums. ‘Kick your Game’, ‘Case of the Fake People’, ‘Baby,Baby Baby’; ze kwamen allemaal voorbij in een dampende show. Veel van de muziek kwam rechtstreeks van de DJ, maar het was een gouden greep om drums en bass live te spelen. Het ritmetandem bracht een onmiskenbare live groove die aanstekelijk oversloeg naar het publiek en al snel de vlam in de pan liet slaan. Wat een heerlijke zomeravond werd dit. Het publiek danste, niemand stond stil en TLC bombardeerde het publiek met alles waarvoor ze gekomen waren.

‘Creep’ maakte voor het eerst alle kelen gezamenlijk los. TLC is niet zomaar een terugkeer op de scène, deze band meent serieuze business. Twee momenten in de show waren puur gericht op de publieksparticipatie. Toen de DJ zijn eigen moment mocht pakken en het publiek aanspoorde, liet het publiek zich met groot gemak overhalen. Dat de temperatuur inmiddels richting 40 graden ging in de zaal, was geen enkele restrictie. De TLC dansers kregen ook hun eigen minutes of fame. Heerlijk, het was wat old school, maar paste zo goed bij TLC. Bij tijd en wijle leek het wel een Ghanese circusact op het podium, en dan bedoelt als met het grootst mogelijke respect. De driedubbele flikflaks waren nauwelijk bij te houden, en hoe de 4 dansers aan dit tempo en intensiteit de show überhaupt konden volhouden is een wonder boven wonder.

Tegen het einde van het concert schakelde TLC nog twee tandjes bij en het publiek werd verwend met geweldige versies van hun grootste hits, ’Unpretty’, ‘No Scrubs’ en afsluiter ‘Waterfalls’. TLC beloofde terug te komen. Laten we hen en de Roma aan deze belofte houden. Wat een geweldig leuk en goed optreden was dit. Lopend op een roze feelgood wolk verliet het publiek de muziektempel in Borgerhout.

TLC Setlist De Roma, Borgerhout, Belgium 2022

Deel: