Goed nieuws voor de liefhebbers van Vlaamse Jazz. Vandaag gaat het debuut van don Marsh V in première. Zowel spontaan als geordend, even romantisch als abstract. Soms onbedwingbaar swingend, vaak bedwelmend lyrisch. Bedenk een muzikaal universum met architecturale elementen van Beethoven, begeleid door de vrij geest van Mingus. De muziek van het don Marsh V biedt een pure en eerlijke kijk op de vervreemdende tijd waarin we leven.

don Marsh V is een akoestisch kwintet opgericht door pianist Wouter Van den Broeck. Hij stelde een band samen met enkele van de grootste talenten van Belgische bodem. Zielsverwant en opkomend talent Warre Van de Putte was een evidente keuze; een saxofonist met een maturiteit ver voorbij zijn levensjaren. Drummer Matthias de Waele en bassist Janos Bruneel zijn een gedroomde ritmesectie: als kwantumfysici manipuleren ze de tijd, en op het gepaste moment vertrekken ze als een raket. Trompetvirtuoos Jean-Paul Estiévenart is het verrassingselement in de frontlinie, altijd zoekend en eindeloos inspirerend.

Voor zijn debuut componeerde pianist Wouter Van den Broeck de Marshland Sonate, een werk dat net zoals zijn klassieke voorbeeld bestaat uit verschillende bewegingen die verbonden zijn door melodische motieven en toonaardrelaties, maar waar improvisatie steeds een grote rol speelt. De composities van Janos Bruneel komen uit een gelijkaardig universum, gebruik makend van een melodische soberheid gepaard met een harmonische weelde. Een reeks inventieve swingende composities die de connectie met de zwarte Amerikaanse origine van het genre intact houden, bieden tegenwicht. Akoestische jazz met zowel een emotionele als een intellectuele draagkracht.

Morgen komt de single ‘Marshland IV – Rays’ uit en vandaag gaat deze reeds in première, hier op Maxazine:

don Marsh is de komende tijd nog te zien op de podia:
24.08.22 C-mine, Genk
02.09.22 Jazz in’t Park, Gent
03.09.22 Jazz Festival Damme
15.09.22 The Preacher, Geraardsbergen
17.09.22 Sounds Jazz Club, Brussel
29.09.22 CC Koksijde
03.12.22 Izzy Jazz Club, Brugge
24.02.23 CC Mol

Deel: