Gary Numan, het emblematische figuur van de new wave scene, onthulde recentelijk zijn 18e soloalbum, getiteld ‘Intruder’. Vol kracht en in een gebruikelijke duistere sfeer verleide de Engelse zanger zijn fans en critici met elf meeslepende nummers, die hij tijdens een Europese tournee aan het publiek voorstelde. Afgelopen week stond het icoon in de Brusselse Ancienne Belgique.

’s Middags publiceerde Gary een bericht op zijn sociale netwerken waarin hij aangaf: “So happy to be back at the beautiful Ancienne Belgique venue here in Brussels. Sadly my voice is struggling badly but I’m taking all the potions I have & fingers crossed it will be okay by show time tonight. My apologies in advance for any squeaks and croaks.” De tekst was begeleid met een foto van hem terwijl hij er wat ziekjes uitzag. Het beloofde niet veel goeds en er was een angst dat hij op het laatste moment nog zou annuleren of dat het optreden inderdaad aan de zwakke kant zou zijn.

De AB zat stampvol toen hij om 20.45 het podium betrad en wonder boven wonder zag hij er op en top uit. De angst voor een slechte performance was onterecht en zijn stem was gewoon geweldig. Het concert was krachtig, zijn band deed dan weer overkomen alsof ze rechtstreeks uit een concert van Nine Inch Nails was weggelopen en muzikaal gezien moet je ook wel toegeven dat de nummers heel dicht bij die van Nine Inch Nails komen. Maar wees nu eerlijk. Met een geschiedenis als die van Numan is het eerder waarschijnlijk dat Nine Inch Nails beïnvloed is door Gary Numan.

Bij de muziek van Numan is het soms alsof alle nummers in de set precies hetzelfde klonken. Keer op keer en opnieuw en opnieuw hetzelfde leek het soms. Gelukkig trok Numan ook regelmatig terug naar zijn oudere werk, afkomstig van de legendarische eerste twee albums van Gary, met zijn Tubeway Army. Deze oude nummers klonken ‘verser’ dan de nieuwe nummers. De geweldige klassieke Numan-hits, als ‘Cars’ en natuurlijk de klassieker ‘Are Friends electric?’ als allerlaatste toegift om af te sluiten, zorgden er toch voor dat iedereen met een voldaan gevoel kon terugkijken op de avond. Een mooie show, ook gezien de reacties van het publiek, die gezien hun leeftijd waarschijnlijk al heel lang fan waren.

Foto’s (c) Christophe Dehousse

Gary Numan Setlist Ancienne Belgique, Brussels, Belgium, European Intruder Tour 2022
Deel: