Als Kenny’s vader zanger en mondharmonicaspeler Raful de patriarch van de familie en de Louisiana blues genoemd wordt dan is Kenny zeker diens opvolger te noemen. Ooit begonnen in het familieorkest, waar ook ooit Buddy Guy ook deel van uitmaakte, werd hij al zeer jong bassist in de band van Junior Wells. Nadat Alligator Records zijn eerste album onder een andere naam opnieuw uitbracht opende al snel alle deuren, podia en festivals voor hem. Ruim drie decennia later is Kenny Neal een vaste waarde geworden in de blueswereld.

Zijn nieuwe album ‘Straight From The Heart’ is thuis opgenomen en verder afgemixt in de Royal Studio’s in Memphis. Het album is opgedragen aan zijn maat en mentor Lucky Peterson, die twee jaar geleden is overleden, en aan zijn vader Raful met wie alle is begonnen. Op het album staan eld nummers, waarvan er zes door hem zijn geschreven of meegeschreven. Naast de vaste begeleiders, waaronder broer Darnell op bas, horen we als gasten Christone “Kingfish” Ingram, Tito Jackson (inderdaad, van de Jackson 5 en broer van) en Rockin’ Dopsie Jr. Kenny Neal is een muzikale blueskameleon, waarvan we een veelvoud van stijlen gewend zijn, variërend van Chicago blues, Louisiana blues, zydeco en soul en funk.

Ook op dit album is het niet anders. We horen het door Kingfish Ingram geschreven en meegespeelde ‘Mount Up On The Wings Of The King’ als eerbetoon aan B.B. King, het van Albert King bekende ‘I’ll Play The Blues For You’ en de zydeco in ‘Louise Ana’ en ‘Bon Temps Rouler’ met Rockin’ Dopsie Jr en de Zydeco Twisters. Een knipoog naar Lazy Lester en Slim Harpo horen we als Neal de mondharmonica bespeelt in ‘It’s Been So Long’. Prima album, van harte aanbevolen. (7/10) (RUF Records)

Deel: