De Mark Pontin Group is een bluesrockformatie uit Swansea, Wales. Nadat hun debuutalbum verscheen in 2013 hebben zij een behoorlijke reputatie opgebouwd in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten. In 2016 verscheen hun tweede album ‘Textures’, waarmee de band toonde een blijvertje te zijn en bovendien van een constant hoog niveau.

Het heeft zes jaar geduurd en eindelijk is hun derde album verschenen met de titel ‘Kaleidoscope’. Alle dertien nummers zijn geschreven door Pontin. De opnames zijn al gemaakt in 2018 en 2019, maar vanwege de pandemie is het album nu pas uitgebracht. Pontin vond het namelijk belangrijk om meteen te kunnen optreden na het uitbrengen ervan en omdat alles in een lockdown zat was dat niet mogelijk. De titel ‘Kaleidoscope’ is uitstekend gekozen, want nog meer dan op de eerdere album horen we een schakering aan stijlen langskomen.

Van de lyrische opener ‘Sunrise’ (vibrerende gitaartonen, waterval) schakelt hij over naar de ernstige soulblues ‘Everything (Today)’. Een stuk later wisselen soul, ‘This Will Never Be A Hit’, via stevige rock ‘“Starmaker’ naar een ballad ‘Roll With Me Easy’, terwijl later nog verrast worden op een gitaar-/pianoduel in het jazzy ‘Hotel Diablo’. Al met al door de variatie een boeiende en interessante plaat en absoluut een interessante ontwikkeling voor wat al een prima band was. Aanrader. (8/10) (Lunaria Records)

Deel: