ArchaicA is een band uit Noorwegen, bestaande uit gitarist Michael Keihl en bassist Torbjørn Myhren. Twee zielen met een gedachte. Voor hun debuutalbum ‘The Creation of Soul’ zochten de mannen de samenwerking met drummer Jonas Schutz, toetsenist JF Viljoen en het wereldberoemde Budapest Scoring Orchestra, dat bekend is van films als ‘Air Strike’, ‘City of Lies’, ’12 Monkeys’, ‘Diablo’ en Star Wars’ ‘Han Solo: A Smuggler’s Trade’.

De mannen achter ArchaicA zijn lang bezig geweest om het ​​album op te nemen, met 10 nummers bestaande uit symfonische heavy metal die uiteindelijk net zo goed als filmmuziek als in een heavy metal scene kan passen. Het album is het resultaat van vele jaren songwriting en de beslissing om de gedurfde stap te zetten om een ​​volledig symfonieorkest in te huren om de bandinstrumenten te begeleiden. Met invloeden van andere symfonische metalacts zoals Stratovarius, Symphony X en Nightwish, levert ArchaicA muzikaal project af dat het epische van de reguliere filmmuziek vermengd met de stijl van een heavy metal-productie.

Het album begint met titeltrack ‘The Creation of Soul’. Een nummer dat de richting van ArchaicA duidelijk aangeeft. Inderdaad erg filmisch, met uiteindelijk een scherpe overgang vaan de heavy metal, die feitelijk niet eens zo hard is dat het zou storen voor de niet metal liefhebber. ArchaicA levert met ‘The Creation of Soul’ een sterk album af, met ook ‘Entering Todash’ bijvoorbeeld. Een lekkere track, die het punt bereikt dat je het album al hier en daar doet vergelijken met Metallica’s ‘S&M’, hoewel ArchaicA er toch iets minder heavy metal in lijkt te gooien. Dit is toch wel een van de nummers die er voor zorgen dat je het album vaker wil horen.

‘The Creation of Soul’ heeft nog wel enkele nummers die het beluisteren waard zijn, zoals ‘Conquer The Mind’ en het wat heftigere ‘Storm’. De nummers zouden niet misstaan op een nieuwe editie van de Night of The Proms, als je zo wellicht een beter beeld zou kunnen krijgen van het project. Het symfonische metalproject ArchaicA dankt zijn naam aan het woord “archaïsch”, wat oud betekent. In tegenstelling tot de meeste popmuziek baseert heavy metal zich vaak op mythische verhalen en elementen die de tand des tijds doorstaan. De visie van ArchaicA komt voort uit wat onveranderd blijft ongeacht het verstrijken van de tijd. Archaica’s eerste album ‘The Creation of Soul’ bevat muzikale thema’s die variëren tussen partituren die passen in spaghettiwesterns van Sergio Leone, Olympische thema’s in Griekse stijl en Arabische decors. Helemaal klaar voor het donderende geluid van vervormde gitaren, bas en metaldrums. De universele benadering van het ingaan op de verschillende geografische muzikale thema’s is bedoeld om de visie van tijdloosheid te ondersteunen.

ArchaicA probeert middels het album te onderzoeken waarom het genre heavy metal wordt genoemd. Metal is afgeleid van rock, zowel in muzikale vorm als in elementaire vorm. De vorm is stevig, hard en concreet. Metaal en rock vergen veel druk en inspanning om te veranderen en worden niet gemakkelijk beïnvloed door omstandigheden in tegenstelling tot een veer in de wind. Dat is het doel van Archaica’s muzikale expressie. Stevig, zwaar en zonder excuses. Is ArchaicA daarin geslaagd? Wellicht is dat iets wat niet helemaal duidelijk wordt voor de luisteraar, maar wie die zoektocht even vergeet, zal zeker kunnen genieten van de muziek van de Noren.

‘The Creation of Soul’ is een sterk debuutalbum en ArchaicA zullen we zeker meer van horen. Instrumentaal gezien is er weinig op het album aan te merken. Qua zang is er weinig te vertellen, want op enkele regels koorzang in het Engels (‘Conquer the mind’), Russisch (‘Hope within despair’) en Hebreeuws (‘The Creation of Soul’, met medewerking van zangeres Maria Siljan), is het gehele album vrijwel instrumentaal. Wellicht zou een transitie naar Female Fronted metal heb een internationaal succes kunnen opleveren, maar ook zonder vocals zou ArchaicA zich door de kluwen van het muzikale woud kunnen worstelen en hun kop erbij boven het maaiveld uit kunnen steken. De band levert een sterk album af met weinig tot geen minpunten. Productioneel klopt alles en op muzikaal gebied heeft Noorwegen er een sterk product bij. En dat je voor goede heavy metal in Scandinavië moest zijn, wordt door ArchaicA nogmaals bewezen. (8/10) (Eigen productie)

Deel: