Zoals iedere vrijdag heeft de Maxazine-redactie de New Music Friday Maxazine Playlist op Spotify weer vernieuwd. Onze redactie, onder de bezielende, strenge, en soms zelfs angstaanjagend fanatieke leiding van onze platenbaas, heeft opnieuw een lijst van maar liefst zestig tracks samengesteld uit de meest verschillende genres. Enige overeenkomst is dat ze allemaal hagelnieuw in de vitrines van de platenmaatschappijen en in de webshops liggen.

Bijna weekend. Arthur was er wel heel hard aan toe deze week. Op verjaardagsfeestjes vonden mensen het al leuk om grapjes te maken over zijn werk, in realiteit waren die grapjes vaak maar al te waar. Natuurlijk had hij nooit gedacht dat hij ooit als ARBO-arts zou eindigen. Zijn droom om een gerespecteerde neuroloog te worden, gespecialiseerd in klinische neurofysiologie had hij al jaren geleden laten vallen. Hij had er gewoon het niveau niet voor. Jammer? Arthur hield zich dan maar voor dat het maar beter was dat hij geen patiënten moest helpen die een aandoening aan hun zenuwstelsel hadden.

Als ARBO-arts zou hij een nobele taak krijgen. Mensen behoeden voor permanente uitval op hun werk. Dat er geen sprake was van onafhankelijkheid of een objectieve beoordeling was iets dat hij pas na een tijdje in het vak had begrepen. Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt. Zo was het spreekwoord en dat was helemaal waar gebleken. Arthur vond het steeds moeilijker zichzelf in de ochtend in de spiegel aan te moeten kijken, wetende dat hij die dag weer talloze tegelzetters met kapotte knieën met zinloze plannen van aanpak langzaam maar zeker naar een uitkerinkje zou duwen waar ze nauwelijks van rond, en nooit meer uit zouden komen.

En zo zat Arthur dag in dag uit de trieste verhalen van mensen aan te horen die niet meer konden werken. In bouwketen, met rochelend koffiezetapparaat, in een mooi kantoor met een Italiaans design koffieapparaat, in een zaaltje met versleten vloerbedekking in een plattelands hotelletje. Hij kwam wel overal, dat dan weer wel. Hij werd er onderhand zelf triest en mistroostig van. Zou hij bij zichzelf nog een burn-out kunnen voorkomen?

Arthur dronk het laatste restje koud geworden koffie op. Laptop in zijn tas en jas aan. Snel weg en de week vergeten. Lichtvoetig, voor zover dat nog ging liep hij de parkeerplaats op naar zijn Koreaanse leasebak, die de naam van een snackbar-snack droeg. Hij had hem graag in het metallic rood gehad, maar ‘gewoon’ wit was het goedkoopst geweest, dus had hij daar maar voor gekozen.

Hij reed de autoweg op met zij earpods in zijn oren. Op de telefoon de New Music Friday Maxazine Playlist. Eindelijk. Uit het lijden verlost. Genieten van de beste muziek die deze week was uitgekomen. De weg naar huis was bijna drie kwartier. De tijd zou omvliegen. Op de lijst van deze week stond immers nieuwe muziek van onder anderen Muse, Thom Yorke, Weezer en Skunk Anansie. Arthur klikte de cruisecontrol vast op 100.

Deel: