Sandra van Nieuwland startte op 6 maart met groot enthousiasme aan haar ‘Wonderland tour’, vernoemd naar haar nieuwe album. “’Wonderland’ staat voor genieten en iets nemen zoals het is. Voor het feit dat alle kleuren er mogen zijn. Dat vind ik zo mooi”. Sandra van Nieuwland brengt verwondering in plaat en tour.

De opvolger van ‘Human Alien’ (2018) kwam tot stand in wat we nu, historisch gezien, al mogen omschrijven als de coronatijd. “We hadden nu alle tijd en voelden geen druk. We zijn gewoon samen gaan schrijven en opnemen”. Samen is met haar muzikale partner Len van de Laak: toetsenist, producer en mixer. “We gingen gewoon verder totdat het af was”. Met als resultaat een gevarieerd en mooi album, ‘Wonderland’: meest vrij ingetogen, maar soms ook wat meer folky of juist met een eighties feeling. Gevarieerd, maar ook een eenheid, en in sound en stem onmiskenbaar Sandra van Nieuwland. “Net als bij de verschillende kanten van het leven zijn er ook verschillende tracks. Maar bij elkaar is het toch één geheel, één leven en één album”.
Sandra kan goed vertellen óver haar muziek. Maar ze uit zich het liefst vía haar muziek. “Ik vind het vaak makkelijker om gevoelens en emoties uit te drukken in tekst en sound”. Zo weerspiegelen haar albums in zekere zin ook de belangrijke thema’s uit haar leven. “‘Banging on the Doors of Love’, mijn eerste album, gaat over liefde en heartbreak, uit elkaar gaan”. Sandra denkt even na, vast over haar verdere oeuvre, en concludeert: “Iedere plaat gaat eigenlijk over een transformatieproces, waarin je jezelf steeds opnieuw uitvindt. En in de laatste albums zit altijd iets van bewustzijn en identiteit. Over wie of wat we eigenlijk zijn, en hoe we ons tot elkaar verhouden”. Onderwerpen waar ze niet bewust naar toe schrijft, maar die natuurlijk lijken te ontstaan. “Het zijn gewoon dingen die me intrigeren en daar maak ik dan de liedjes over”.

Nu zijn er dan twaalf nieuwe songs, verenigd onder de albumtitel ‘Wonderland’. “Het staat voor wat het leven allemaal te bieden heeft. Dat hoeft niet perse iets groots te zijn. Het kunnen ook kleine verrassingen, geheimpjes of andere dingetjes zijn. En ‘Wonderland’ weerspiegelt dat alles er gewoon mag zijn. Alles, alle facetten van het leven, dus ook het verdriet of de teleurstelling. Of juist de liefde in al zijn vormen. Zonder dat je probeert om dingetjes te veranderen”. Sandra straalt als ze zegt: “Probeer open te staan en verrast te worden”. Een levenswijsheid die als een rode draad is verweven met de nummers van haar album. En met haarzelf… “‘How’s your Heart’ bijvoorbeeld gaat over een gesprek met jezelf”. Een gesprek dat zij zelf ook heeft gevoerd. “Ja, vooral de laatste jaren wil ik de dingen ook steeds meer accepteren zoals ze zijn”.

Thema’s als ‘Wie zijn we’ en ‘wat is het leven’ zitten in al haar albums. “Maar ‘Wonderland’ is meer sprookjesachtig en gelaagder. Het heeft echt iets magisch, een dromerige sfeer”. Bij enkele nummers werd langer nagedacht of ze er wel bij zouden horen. “Zoals bij ‘Strangers’ en ‘Sandcastles’. Die hebben meer een eighties vibe. ‘Paper Thin’ is dan weer meer folky. Maar toch past het allemaal qua thema. Het album heeft verschillende kanten, net als het leven. Maar daarom wilden we juist een album maken, en niet gewoon losse tracks”. Een gevarieerd album dat bewust opent met de ballad ‘Bandaid’: “Het is zoiets als de pleister eraf halen. Dat dingen zichtbaar worden en ook kunnen helen”. En een album waarop ook het kleine ‘Little One’ een plaatsje kreeg. Geschreven toen ze hoorde dat haar kinderen een broertje of zusje zouden krijgen, maar dan aan de andere kant. “We hadden het al eerder uitgebracht en speelden het ook live”. En het nummer paste perfect op de plaat. “Er gebeurt iets wat misschien moeilijk is, maar dan vind je toch de acceptatie…” Ze pauzeert even… “en het besef dat het ook iets moois kan zijn”. Een heel persoonlijk nummer voor haarzelf, maar blijkbaar ook voor veel luisteraars. “Ik ga zeker niet tegen mensen zeggen hoe ze moeten denken of voelen. Ik schrijf vanuit mijzelf, niet om de wereld op te voeden of zo. Het is puur hoe ik er tegenaan kijk en daar schrijf ik liedjes over”. Het nummer ‘Sandcastles’ gaat ook daarover. “Dat je niet alles moet doen met een doel, maar gewoon voor de lol, voor het proces. Zoals een zandkasteel bouwen. Dat bouw je en dan komt de zee en alles is weer weg”. Dat is iets waar Sandra zichzelf ook meer aan wil laten herinneren. “ja, dat dingen gaan om het proces, omdat het leuk is. Waarom zou je het anders doen?”
En mede daardoor heeft ze dan ook ontzettende zin om met haar nieuwe album on tour te gaan. Zeker na de lange, stille, live-loze periode die nu gelukkig achter ons lijkt te liggen. “De clubtour met ‘Human Alien’ kon helaas niet meer doorgaan. Gelukkig hadden we toen wel nog een grote theatertour achter de rug”.

En nu is er dan een nieuwe clubtour, de Wonderland tour, begonnen op 6 maart. “Ja, heerlijk, een tour met de band, door het hele land”. En wat we kunnen verwachten? “We gaan zeker het nieuwe album spelen, maar ook oudere klassiekers, in een soort Wonderlandjasje. Mensen willen een nummer als ‘More’ natuurlijk graag nog eens horen. Maar ik hou ervan om het telkens even anders te spelen“. Net als op het album, zal er op het podium ruimte zijn voor variatie. “Rustige songs, maar zeker ook grootsere uitvoeringen. We doen best veel verschillende dingen, maar het is ook één geheel”. Maar live biedt net dat beetje anders. “Het is toch dynamischer dan een album. Het gaat het meer leven en evolueert ook. Live word je er ingezogen, je neemt de mensen mee”.

Sandra van Nieuwland heeft er zichtbaar veel zin in. “Dat de mensen weer kunnen genieten. En wij natuurlijk ook, met de hele band”. Na de plaat ‘Wonderland’ zal ze zich nu live gaan uiten in een gelijknamige tour. Om haar publiek, en zeker ook zichzelf, bewust te laten genieten van alles in het leven. Sandra van Nieuwland brengt verwondering in plaat en tour.

Foto’s (c) Peter Lodder

Deel: