Het einde van Cuby & The Blizzards na het overlijden van Harry Muskee in 2011 deed gitarist Erwin Java besluiten om samen met drummer Fokke de Jong, zanger/bassist Ruud Weber en toetsenist Govert van der Kolm een nieuwe band op te richten.

Dit werd King Of The World, vernoemd naar een nummer van John Lee Hooker en de drie Kings van de Blues: B.B., Albert en Freddie. De band had al snel een plaatsje aan de top van de Nederlandse blues verworven en heeft deze niet meer afgestaan. Inmiddels zijn we tien jaar, een aantal succesvolle albums en een personeelswisseling verder. Erwin en Fokke hebben de band verlaten en gekozen voor de bekende theatervoorstellingen van Johan Derksen. Hun plaatsen zijn ingenomen door de Belgische gitaarvirtuoos Stef Delbaere en drummer/zanger Marlon Pichel.

Een tienjarig bestaan is wel een feestje waard. En dat krijgen we nu in de vorm van hun zesde album, dat zeer passend ‘Royal Ten’ is genoemd, en een release tour. Op het album staan elf door de band zelfgeschreven nummers, die in de Woodstock Studio in Enschede werd opgenomen onder leiding van producer Phil Martin. De stijl is wat we van de heren bekend zijn, namelijk goed in het gehoor liggende blues met invloeden uit soul en rock. Ballads en uptempo nummers wisselen elkaar af, zodat het geheel interessant en spannend blijft.

Nummers die wat mij betreft een speciale vermelding verdienen zijn het spannende ‘Soul Searchin’’, ‘Time To Say Bye Bye’ met het excellent gitaarspel van Stel Delbaere, het stompende ‘Judgment Day’ en de prachtige slowblues ‘Let It Roll’, waarmee het album wordt afgesloten. Een prima album. Hopelijk zorgen versoepelingen dat we King Of The World binnenkort weer eens live mogen aanschouwen. Top. (8/10) (Continental Records Services)

Deel: