Vrijdagavond, 28 januari 2022, 20.00 uur, De Groene Engel in Oss. Na maanden van joggingbroeken, slecht geschoren koppen, een paar coronapondjes meer, stonden ze er dan toch eindelijk: Het New Cool Collective. Van de gezichten van de mannen was af te lezen dat, hoe dan ook, deze avond een speciale avond zou worden. Niet alleen door de corona-indeling van de zaal en met veel minder publiek, maar ook na zo’n lange ‘gig-loze’ periode. Even geen swingende meute die elkaar zou aansteken om het dak eraf te laten gaan, maar een rustige, serene opstelling van tafeltjes met stoeltjes en kaarsjes. Bij verplaatsing een mondkapje op en afstand houden. Het publiek werd niet gehinderd door de (tijdelijke) verlamming die deze bijzondere periode van pandemie met zich meebracht. Alle complimenten daarvoor naar De Groene Engel voor een fantastische setting.
New Cool Collective
New Cool Collective dan, voor diegene bij wie niet direct een lampje gaat branden: De 8-koppige Nederlandse band met een Brits tintje, met een reputatie van jewelste. Het collectief werd opgericht in 1993 door de Britse frontman en saxofonist Benjamin Herman. Samen heeft de band in 2014 met Guus Meeuwis een album opgenomen, ‘Hollandse Meesters’, met covers van Nederpopklassiekers. Een jaar later kwam er ook een EP met Mark Reilly (Zanger van Matt Bianco), waarmee inmiddels een tweede album is uitgebracht.

New Cool Collective

Terug naar vrijdagavond, 28 januari, De Groene Engel. Wat een feest. Het publiek werd getrakteerd op een combinatie van jazz, soul, latin, salsa en afrobeat. Na het openingsnummer ‘Tokisan’, van het nieuwe album ‘Yunikõn’ beloofde Benjamin Herman het gehele album die avond te laten passeren. Na ‘Cherry bond’ kwam de titelsong ‘Yunikõn’ (dat Japans is voor ‘eenhoorn’). Wat is dat een magistraal nummer, met Herman een keer op de dwarsfluit in plaats van zijn saxofoon. Erg indrukwekkend. Met dit soort indrukwekkende nummers is het bijna onmogelijk om de sfeer van de avond goed weer te geven en het is dan ook een aanrader om deze CD te kopen en zelf te beluisteren. Is dit reclame? Ja, maar dit keer is dat terecht.

New Cool CollectiveNu maar hopen dat alles weer normaal wordt en dat we de covid achter ons kunnen laten, want dit soort fantastische bands verdienen om voor een volle zaal te spelen waar het dak eraf gedanst wordt.

Foto’s (c) Bart Teunis

Deel: