Het lukt lang niet alle bekende-artiesten-op-leeftijd om nog echt nieuw werk uit te brengen. Ferdinand Bakker en Michel van Dijk, beiden 71 jaar en veertig jaar geleden tot in Amerika en Japan bekend geworden als respectievelijk de componist/gitarist en zanger van de symfonische rockband Alquin, kennen dat probleem niet. Integendeel. Zij kunnen het niet laten en rusten allerminst op hun lauweren. Als Lone presenteert het duo op 18 februari hun nieuwe album ‘No5’. De reeks verse composities maakt dit album, volgens de mannen zelf, eigenzinniger en veelzijdiger dan hun vorige platen.

‘No5’ is alweer het vijfde album sinds Bakker en Van Dijk in 2012 besloten om na het internationale succes van Alquin met z’n tweetjes opnieuw muziek te gaan scheppen. Hun voornemen om samen muziek te maken waar ze achter stonden, zonder compromis en van hoge kwaliteit hebben ze de afgelopen 10 jaar ruimschoots waargemaakt. Na het debuut ‘Lone’ en opvolger ‘View from the Bridge’ werd ‘Ten Songs’ door De Telegraaf uitgeroepen tot ‘Beste Nederlandse plaat van 2019’. Een jaar later omschreef Jan Vollaard het vierde album ‘Let it rain on me’ in de NRC als “Een onvoorstelbaar ondergewaardeerde parel met weergaloze bluesrock”, de track ‘The Lighthouse’ noemde hij “Het beste Dylan nummer dat Dylan nooit heeft geschreven”.

Een eigen stijl

Met ‘No5’ wordt nog duidelijker dat de twee voormalige Alquin-voormannen gewoon een niet te stuiten drang hebben tot het creëren van nieuwe songs. Daarbij maakt het Ferdinand Bakker, die alle elf songs schreef en arrangeerde, en Michel van Dijk intussen helemaal niks meer uit of hun werk door de hedendaagse muziekwereld soms lijkt te worden ‘ondergewaardeerd’. Bakker: “We hebben natuurlijk allebei een heel rijke rugzak, maar we blijven samen constant zoeken naar muziek zonder ‘citaten’. Gaandeweg hebben we als Lone in de afgelopen tijd onze eigen stijl gevonden. We doen gewoon wat wij zelf lekker vinden, en willen horen.”

Voordat ze de eindmix maakten van ‘No5’ organiseerden Bakker en Van Dijk enkele luistersessies, om te testen hoe hun nieuwe songs zouden overkomen op onbevangen muziekliefhebbers. Die reageerden enthousiast op het scala aan geraffineerde opening beats, op de altijd herkenbare zang van Van Dijk en op Bakkers talent om zijn vondsten op gitaar of toetsen uit te werken tot complexe, bijna filmische ‘landschappen’, terwijl de song als geheel toch helder blijft. “Ja, dat horen we natuurlijk graag maar…you haven’t seen the best of us yet”, aldus Bakker en Van Dijk.

‘No5’ van Lone komt op vrijdag 18 februari op cd/digital uit op Walk In The Park Records (distributie Concerto Records). Het album is vanaf half mei ook op vinyl beschikbaar.

Deel: