Op 22 april 2022 brengt de Ierse band Fontaines D.C. hun derde studioalbum ‘Skinty Fia’ uit. De aankondiging van het nieuwe album gaat gepaard met de nieuwe single ‘Jackie Down The Line’, waarvoor Hugh Mulhern een videoclip heeft geregisseerd met in de hoofdrol de multidisciplinaire artiest, MC en danser Blackhaine.

Voor ‘Skinty Fia’ ging de band wederom de samenwerking aan met producer Dan Carey. Het nieuwe album is de opvolger van het BRIT en GRAMMY- genomineerde tweede album ‘A Hero’s Death’ uit 2020. Skinty Fia is een Ierse uitdrukking die zich vertaalt naar “de verdoemenis van het hert”. Op de albumcover staat dan ook een hert, weggerukt uit zijn natuurlijke habitat en geplaatst in een gang van een huis, verlicht door een kunstmatige rode gloed. Op het album bekijken de bandleden hun Ierse identiteit vanaf een afstandje, gezien de ze allemaal de afgelopen tijd in andere landen hebben gevestigd. Nogal een big deal voor een band wiens geboorteplaats door hun aderen stroomt , “D.C.” staat immers voor “Dublin City”. Op het album proberen ze dan ook de behoefte om hun horizon te verbreden op te lossen met de genegenheid die ze nog steeds voelen voor het land en de mensen die ze hebben achtergelaten.

Er zijn echo’s van ‘Dogrel’s’ onstuimige rock-‘n-roll en de somberere sferen van ‘A Hero’s Death’, maar ‘Skinty Fia’, de derde in het driemanschap, is veel uitgebreider en filmischer. Fontaines D.C. is een band in een staat van constante evolutie en dit keer is het resultaat een album met wisselende stemmingen, verrassend inzicht, volwassenheid en een flinke emotionele klap.

Op 6 april 2022 speelt de band in Utrecht in een uitverkocht TivoliVredenburg en zijn ze komende zomer te zien op Best Kept Secret.

Tracklist Fontaines D.C. – ‘Skinty Fia’:

1. In ár gCroíthe go deo
2. Big Shot
3. How Cold Love Is
4. Jackie Down The Line
5. Bloomsday
6. Roman Holiday
7. The Couple Across The Way
8. Skinty Fia
9. I Love You
10. Nabokov

Deel: