Ooit, als 9-jarige in Pittsburgh, begon Joe Vestich als lid van een Kroatische volksdans- en muziekgroep – zijn roots liggen in Kroatië – en later tourde hij met zijn broer Mark door de VS en het voormalig Joegoslavië. De broers wisselden langzamerhand naar countrymuziek en rock ’n roll en hun countryrockband kreeg succes en bracht ook een album uit, ‘The Vestich Brothers – Live At Wolfendales’.

Een uitwisselingsprogramma aan de universiteit bracht hem naar Finland, waar hij een graad haalde in politicologie. Blijkbaar had Vestich had in Finland naar zijn zin, want hij is er blijven wonen en bouwde zijn muzikale carrière daar uit, waarbij hij tourde door zowel de VS als Rusland, Scandinavië en de Baltische Staten.

Voor zijn nieuwe album krijgt Vestich de ondersteuning van de beste muzikanten uit Finland, waaronder gitarist Kalle Alatalo (gitaar), Ville Rauhala (contrabas), Juppo Paavola (drums), Lloyd Maines (pedal steel), John Inmon (gitaar) en een groep anderen. Op het album staan twaalf originele nummers, geschreven door Vestich zelf of in samenwerking met John Inmon, die ook de productie deed, en Mikko Enqvist.  Gedurende deze twaalf nummers wordt de luisteraar meegenomen op een reis door deze muziekgenres. De nummers zijn goed geschreven en Vestich bewijst een schrijver te zijn die korte verhaaltjes in een muzikale omlijsting weet te plaatsen.

Muzikaal zit hij in wat men americana noemt, de mix van blues, rock, country en soul. Nummers die wat mij betreft een speciale vermelding verdienen zijn ‘Riding The Wind’, het vlotte ‘Rocket Girl’ en het stevige bluesrocknummer ‘Razor Red Skies’. Prima cd. (8/10) (Thunder Mountain Records)

Deel: