Sport is sterk verbonden met muziek. Van stadionhymnes tot aanstekelijke liedjes of songs over sporten: we kunnen ons eigenlijk niet meer voorstellen dat er een wereld zou zijn zonder muziek in stadions of rond het integraal kijken of streamen van voetbalwedstrijden. Muziek hoort bij sport. Maar, wat zijn de grootste songs allertijden of wat beklijft ons na al die jaren nog steeds in ons hoofd? Ontdek wat muziek en sport verbindt en welke songs er bovenuit steken.

De stadionhymnes: meedeinen met de fans vooraf en tijdens de wedstrijd

Wie denkt aan het voetbalstadion denkt aan het meedeinen op hits. Van clubliederen tot universele songs of de volksliederen natuurlijk. Toch is er maar een de beste. Het grootste voetballied allertijden is waarschijnlijk ‘You never walk alone’ dat vooral in Liverpool continu voor kippenvelmomenten zorgt. Dit nummer uit de musical Carousel uit de jaren 40 werd pas in de sixties opgepikt door fans van Liverpool nadat de Engelse band Gerry and the Pacemakers het een hit maakte in die periode. De song sloeg zo sterk aan in Liverpool dat we tegenwoordig eigenlijk geen stadionlied kunnen bedenken met meer impact. Ook bij Celtic en Feyenoord is het lied populair.

Live streamen en wedden op sport: de hits van online sport kijken en beleven

Het beleven van sport is totaal veranderd. We zitten als fans steeds vaker aan de buis gekluisterd en door de nieuwste technieken in live streaming en online wedden bij de nieuwste bookmakers is de wereld van muziek en sport compleet veranderd. Niet langer denken we bij muziek en sport automatisch aan de meezingers die we hierboven hebben genoemd, nee, nu zijn hymnes helemaal hot geworden. Logisch, want we beleven sport niet meer alleen in het stadion zoals vroeger, maar thuis voor de buis. Daardoor hebben we andere hits gekregen.

Een belangrijke rol geven we aan de hymne die DJ Tiësto alweer zo’n 15 jaar geleden maakte voor de Eredivisie. Als je aan Nederlands voetbal denkt, denk je aan deze klanken. Verder waren er grote hits om en rond WK’s, zoals Shakira’s ‘Waka Waka’ uit 2010, die andere officiële WK-songs eigenlijk in het niets laat vallen. We willen overigens ook graag even de aanstekelijke compositie van de Engelse componist Tony Britten in het zonnetje zetten hier. Zonder dit stukje muziek zouden we ons de Champions League toch niet meer voor kunnen stellen?

De grootste songs over voetbal: meezingen in de kroeg

Niet alleen is muziek in de stadions te vinden, er is ook muziek die sterk verbonden is met voetbal zoals songs over de sport, van ‘Viva Hollandia’ tot ‘Hup Holland Hup’, we kennen allemaal deze songs. Toch blijft er maar een nummer het beste. In 1988 bracht volkszanger André Hazes het nummer ‘Wij houden van Oranje’ uit. Of het daardoor kwam dat Nederland die versie van het EK won, of, omdat Hazes als grote volkszanger zo’n sterk nummer had neergezet, zullen we nooit echt weten. Tot op de dag van vandaag is dit nummer blijven hangen als het ultieme Oranjenummer. Nog altijd zingt iedere kroeg vol oranjesupporters deze song mee uit volle borst. Meer dan dertig jaar na dato.

Deel: