Muziek en sport vormen een perfecte combinatie. Denk maar eens aan de opkomst van een darter of van een bokser die gepaard gaat met een opzwepend muzieknummer. Zo heeft elke voetbalclub ook een eigen song die voor de wedstrijd ten gehore wordt gebracht. Dan zijn er natuurlijk nog supporters die liederen zingen tijdens voetbal wedstrijden. In voetbalstadions worden er wat dat betreft een aantal nummers veel gebruikt en welke dat zijn, ontdek je hier.

You’ll Never Walk Alone

Het nummer ‘You’ll Never Walk Alone’ is veruit het meest gebruikte nummer in voetbalstadions. Naast dat de song het inofficiële clublied is van de voetbalclub Liverpool is het nummer in allerlei andere stadions te horen. Het nummer is in 1945 al geschreven door Oscar Hammerstein II en Richard Rodgers voor de musical Carousel. Gerry and the Pacemakers is de band uit Liverpool die ervoor gezorgd heeft dat het lied in Europa een enorme bekendheid kreeg. In 1976 heeft het nummer in Nederland bovendien stevige voet aan de grond gekregen dankzij een cover van Lee Towers. Vanaf dat moment is het lied veelvuldig te horen geweest in het stadion van Feyenoord.

Champions League-hymne

De ‘Champions League-hymne’ is een typisch voorbeeld van een nummer dat in allerlei stadions te horen is. In elk geval in het stadion waar de Champions League wedstrijden gespeeld worden. Het is een hymne waar iedere voetbalfan de melodie van kent, maar de tekst is wat minder bekend. De Champions League hymne komt voort uit een muziekstuk, ‘Zadok the Priest’, van de hand van Georg Friedrich Händel. Het muziekstuk is bekend van het ten gehore brengen in de Westminster Abbey tijdens het zalven van een Britse koning of koningin. In het lied zijn drie talen verwerkt, namelijk Duits, Frans en Engels.

Volksliederen

Elke voetbalclub heeft een nummer dat in het eigen stadion wordt gedraaid. Er zijn echter ook nummers die gedraaid worden buiten het eigen stadion. De volksliederen van landen zijn dan ook een van de veel gebruikte nummers in voetbalstadions. Als het Nederlands elftal aantreedt voor een officiële wedstrijd wordt het ‘Wilhelmus’ als het volkslied van Nederland ten gehore gebracht. Ook het volkslied van de tegenstander is voorafgaande aan de wedstrijd in het stadion te horen. Overigens komen volksliederen niet alleen bij voetbal voor, maar ook bij tal van andere sporten. Denk maar aan Nederlandse schaatsers die op de eerste plek van het podium komen bij een EK schaatsen.

Deel: