De Britse James Blunt heeft al een flinke carrière achter de rug. Hij is inmiddels wereldwijd een bekende naam en zijn nummers ‘You’re Beautiful’ en ‘Goodbye My Lover’ mogen zich onder de klassiekers scharen. Zelf is Blunt ook tot de conclusie gekomen dat hij al heel wat op zijn naam heeft staan. Vandaar dat hij nu met een greatest hits album komt! Op ‘The Stars Beneath My Feet (2004 – 2021)’ staan alle hits van Blunt, live-opnames én vier nieuwe nummers. Het is een fijne compilatie geworden waar al het prachtige materiaal van Blunt op te vinden is. En daarvan herken je er waarschijnlijk meer dan je in eerste instantie denkt.

Zijn debuutalbum ‘Back to Bedlam’ stamt alweer uit 2004. Het betekende zijn wereldwijde doorbraak. Nog vijf albums volgden en nu dus een compilatie van de beste nummers uit zijn uitgebreide oeuvre. En dat zijn er behoorlijk wat! Met 30 nummers staat het album bomvol en reis je mee door Blunt’s carrière. Van zijn hits uit 2004 tot een aantal nieuwe nummers uit 2021.

Als singer-songwriter doet Blunt niet onder voor andere grote Britse sterren. Dit heeft hij keer op keer bewezen. Zijn muzikale stijl is door de jaren heen wel iets veranderd. Hij is bekend geworden met gevoelige nummers die veel weg hebben van een piano ballade. Toch heeft hij al op zijn laatste album ‘Once Upon a Mind’ geëxperimenteerd met wat meer up-tempo nummers zoals ‘OK’ en ‘Cold’.

‘The Stars Beneath My Feet’ laat alles achter elkaar laat horen. Een reis door de muzikale veranderingen van James Blunt. Zijn laatste album mocht dan niet zo succesvol zijn geweest als zijn eerste, het is heel slim om ook hiervan nummers op dit greatest hits album te zetten. Het zorgt ervoor dat het geen standaard greatest hits album is met nummers die iedereen al honderd keer heeft gehoord, maar het introduceert je ook aan nummers die misschien nog niet zo goed in je gehoor liggen.

Nieuwe nummers ‘Love Under Pressure’, ‘Unstoppable’, ‘Adrenaline’ en ‘I Came For Love’ zijn verrassende toevoegingen aan het album. De nummers zijn alle vier typisch James Blunt, maar weten toch een nieuwe, 2021, versie van de zanger te laten horen. Het aanstekelijke ‘Unstoppable’ staat tegenover het uptempo ‘Love Under Pressure, wat overigens ook een sterke opening van dit album is. Het is de muziekstijl die het dichtst bij zijn laatste album ligt, maar die toch een vleugje ‘Back to Bedlam’ met zich meebrengt.

Ook de live uitvoeringen die op dit album te vinden zijn, maken een verschil. Het is dat er ‘live’ bij staat en je af en toe klappend publiek hoort. De live vocalen van Blunt zijn namelijk nauwelijks van de studio versies te onderscheiden. Een zeer veelzijdige artiest die graag laat horen dat hij zich live ook prima staande heeft weten te houden de afgelopen 17 jaar.

Voor een greatest hits album, heeft James Blunt iets unieks weten te creëren. In plaats van simpelweg zijn best scorende nummers in de hitlijsten te kiezen, is het meer een reis door zijn zeventien jaar durende carrière geworden. Een leuke keuze! Het is dan wel geen nieuw album, maar Blunt weet zo toch iets nieuws te presenteren waar met name zijn fans zeer gelukkig van zullen worden. Maar ook als je Blunt enkel van de grootste hits kent, is dit album een aanrader. ‘The Stars Beneath My Feet’ introduceert je aan al het andere dat Blunt heeft gemaakt. En daar zitten een heleboel mooie nummers tussen! (8/10) (Atlantic Records)

Deel: