Ik geef het niet graag toe, maar ik heb Bruno Mars jarenlang afgedaan als een niet interessante, enkel door commerciële motieven gedreven, bubblegum pop idool met een ongezonde bewondering voor Michael Jackson. Inmiddels heeft artiest mijn ongelijk volledig bewezen door gewoon volcontinu producties op het publiek af te blijven vuren die productioneel en compositorisch van steeds hoger niveau werden. Daarbij waren ze ook nog eens aanstekelijk, dansbaar, van hoog oorwurm niveau en dus inderdaad ook rete-commercieel. De man is een fenomeen gebleken die je niet kan blijven ontkennen, al zou je het willen, hetgeen ik ook niet wil.

Nu heeft Mars dan samen met Anderson .Paak onder de naam Silk Sonic het album ‘An evening with Silk Sonic’ uitgebracht. De voorlopige kroon op zijn carrière zal dit zijn. Wat een geweldig goed album is dit geworden. Als retro als retro zijn kan katapulteert het duo ons in 9 tracks terug naar de hoogtijdagen van de soul. Het ene nummer is nog beter dan het andere. Niet alleen als compositie, maar ook in de arrangementen en met name in de vocale uitvoeringen is dit een ‘stellar’ performance.

Anderson .Paak, ook bekend als ‘Cheeky Andy’ is een meer dan bovengemiddeld getalenteerde zanger, rapper, componist, drummer en producer uit California die als support act optrad bij de Bruno Mars shows in de ‘24K Magic’ shows in 2017. Daar moet ergens een spreekwoordelijke vonk zijn overgesprongen waardoor ze samen besloten om dit Silk Sonic project aan te gaan. Duidelijk is dat er hier sprake is van synergie. Een plus een is veel meer dan twee in het geval van Mars en .Paak.

Zoals gezegd bevat het album 9 nummers, samen net iets meer dan een half uur, maar wat voor een half uur. Laat Pfizer maar stoppen met onderzoek. Het beste medicijn voor corona stress is deze therapie van een dik half uur. Laat je betoveren door de lekker vette arrangementen, vol met violen, klokkenspellen, funky gitaarriffs, conga’s, vette P-Funk baslijnen. Een nummer als ‘Put on a smile’ dat je in de eerste maten meteen terugneemt naar de tijden dat Marvin Gaye’s ‘Whats going on’ de wereld verbaasde. Vocale perfectie op een bedje van violen, backingvocals en een onweerstaanbare groove. De hemel op aarde.

‘Fly as me’, waarin de drums van Paak een James Brown funk fundament neerleggen waar je onmogelijk stil op kan blijven zitten. Heerlijk hoe je op zo’n strakke groove zo lekker los kan zingen. ‘777’ is van hetzelfde laken een paars ribfluwelen pak. Stilzitten is gewoon geen optie. No way. Als ik dan een absoluut hoogtepunt mag noemen op het album dan is dat ‘Skate’. Denk aan de lekkerste Philly sound die je sinds de jaren zeventig mocht horen, gecombineerd met een hemelse melodie, gezongen door twee perfect bij elkaar passende stemmen. Ik ga mijn discolampen op zolder zoeken. Die drie lampen met ingebouwde microfoon die elke muziekliefhebber 40 jaar geleden op zijn kamer had. Ik weet zeker dat ze nog ergens liggen.

Kortom met ‘An evening with Silk Sonic’ leveren .Paak en Mars een van de allerbeste albums van 2021 af. Zeker in dit genre komt er niets ook maar in de buurt. Dit album is de beste remedie die je kan kopen tegen de corona blues, met dit in de cd speler of op de draaitafel komen we met gemak nog drie lockdowns door. (9/10) (Aftermath/Atlantic)

Deel: