Volgens velen is ‘Into the Wild’ één van de beste soundtrack-albums ooit gemaakt. De plaat is de eerste soloplaat van Eddie Vedder, daarvoor bekend als de zanger van Pearl Jam. Het soundtrack-album levert hem een nieuw avontuur op, een Golden Globe en een rechtszaak.

“De film Into The Wild vertelt het aangrijpende, waargebeurde verhaal van Chris McCandless. De jonge hoofdpersoon voelt zich gevangen en heeft het idee dat zijn hele leven al voor hem uitgestippeld is. Hij ontvlucht een zekere toekomst door de natuur van Alaska in te vluchten. De film is zeer ontroerend en zet je aan het denken”, aldus een filmkenner bij LateNightStreaming.

Regisseur Sean Penn Vedder vraagt Eddie Vedder om de muziek voor de film te schrijven. Om de juiste toon te vinden, bekijkt de zanger het ruwe materiaal van de film. Al na drie dagen levert hij de eerste muziek op. De tracks begeleiden het verhaal en de scènes die al vaststaan. Het verhaal staat niet ver van Vedder af, die aangeeft altijd in de natuur te vinden is als hij niet in een studio staat of op tournee is. Dit hielp hem enorm bij het schrijven.

De meeste tracks schrijft Vedder zelf, met uitzondering van de op single uitgebrachte ‘Hard Sun’, waarmee hij de Canadese zanger Gordon Peterson covert. Onder zijn artiestennaam Indio bracht hij het origineel uit in 1989. Vanwege de kleine wijzigingen die Vedder maakt in de tekst spant de Canadese zanger een rechtszaak aan. Daarbij zou Eddie de track al gebruiken voordat hij hier officieel toestemming voor heeft gevraagd. De rechter ziet echter geen kwaad in de twee aangepaste zinnen in de lyrics en Vedder gaat vrijuit.

De track ‘Guaranteed’ levert een Golden Globe- en Grammy-nomintatie op. Met de single sleept Eddie Vedder de Golden Globe binnen. De track is het laatste nummer van het album en gaat na een stilte van twee minuten over in de hidden track. Dit is de bekende versie waarin Vedder het liedje neuriet. De bijbehorende clip laat Vedder zien in een donkere kamer, waar hij wordt omringd door beelden uit de film.

‘Society’ is een tijdloos nummer dat nog altijd op vele lijsten op blijft duiken, zoals onze eigen Maxazine playlist. Het nummer is kritisch op de huidige maatschappij en de hebzucht die heerst. Dit is waar het hoofdpersonage in de film helemaal klaar mee was, waardoor hij besluit om in zijn eentje de natuur in te trekken.

Op deze eerste soloplaat kan hij zich even losmaken van de meer bombastische sound van Pearl Jam. De meeste nummers zijn zelfgeschreven en overwegend uitgevoerd door Vedder zelf op een akoestische gitaar en basic drumstel. Naast de soundtrack functie heeft ‘Into The Wild’ een sterk intiem en persoonlijk karakter, waarin je je Vedder goed voor kunt stellen, verscholen in de bossen rondom zijn woonplaats Seattle.

Deel: