Twee legendarische namen in de (inter)nationale muziekwereld, zowel Matthews als Baartmans. Halverwege de zestiger jaren stond Iain Matthews aan de wieg van Fairport Convention, bracht als Matthews Southern Comfort in 1969 zijn eerste soloplaat uit, richtte later Plainsong op en werkte jarenlang onder zijn eigen naam.

Sinds 2000 woont Iain Mathhews in Nederland. En BJ Baartmans, wie kent hem niet? Multi-instrumentalist, componist, producer, maakte opnamen oner eigen naam en begeleidde tientallen Nederlandse en internationale collega’s. In 2003 leerden beiden elkaar kennen en hebben sindsdien samengewerkt, waaronder in Matthews Southern Comfort.

Net als bij vele anderen waren de heren door de bekende pandemie gedwongen thuis te blijven. Van de gelegenheid maakten zij gebruik door samen nieuwe nummers te schrijven. Tien hiervan zijn nu verschenen op hun nieuwe album ‘Distant Chatter’, dat zij onder de naam The Matthews Baartmans Conspiracy habben uitgebracht.

Muzikaal zijn het prettig in het gehoor liggende nummers, die wat stijl betreft omschreven kunnen worden als folkachtige americana. De heren hebben zich niet beperkt tot het schrijven van eenvoudige liefdesliedjes. Onderwerpen die worden aangestipt zijn onder meer dakloosheid, het groeiende onderhuidse racisme en uiteraard de coronapandemie en het gedwongen thuis zitten hierdoor. Een mooi en uitstekend album met prachtige nummers. Top! (8/10)  (MIG Records)

Deel: