Na twee jaar geen evenementen door corona mocht het eindelijk weer. Afgelopen weekend, 17 en 18 september, bij JJ Music House in Zoetermeer. Daar was dit jaar weer voor het eerst het JJ’s Dutch Blues festival. Maar liefst acht bluesbands traden op in één weekend: Mainline 55, Reemers & De Greef, Chicago Four, Sean Webster Band, Richville, Twelve Bar Blues Band, Blind B’ & The Visionairs en The Juke Joints.

Vrijdagmiddag om vijf uur kon het publiek naar binnen bij JJ Music House om na lange tijd weer te kunnen gaan genieten van Blues. Exact om zes uur ’s avonds werd de aftrap gegeven met de eerste band onder de leiding van presentator Rob van Elst. Een presentator van Formaat die JJ Music House heeft weten te strikken.

Mainline 55 is een band die de klassiekers wel kende, of het nu om Elvis Presley of Blues ging, Mainline 55 had gegarandeerd een swingend tempo. Daarom waren zij ook de eerste band die op JJ’s Dutch Blues aftrapte met hun optreden. Het bijzondere van dit optreden was natuurlijk dat de authentieke zanger van Mainline terug van weg geweest is. De band Mainline is natuurlijk geen onbekende in Nederland en weet er altijd wel een feestje van te maken. Zo nu ook op JJ’s Dutch Blues, wat natuurlijk een geweldige opener was voor het festival.

Reemers & De Greef

De tweede band vanavavond was Reemers & De Greef, een Nederlandse kracht uit de muziekscene met een vracht aan ervaring en passie voor blues & Roots Muziek. Natuurlijk hebben wij het over de heren Frank Reemers en Joep de Greef. Deze twee heren, gewapend met de diverse gitaren en bluesharp, wisten als geen ander met hun diversiteit aan muziek van oude fingerpicking delta blues nummers tot heerlijk swingende pareltje ten gehore te brengen. Dit deden de Reemers & De Greef natuurlijk dan ook tijdens het JJ’s Dutch Blues.

Toen was het de beurt aan het vierkoppige duo van de Chicago style bluesband Chicago Four, die in de traditionele stijl van Magic Slim & The Teardrops vertolkt. Chicago Four was de derde band die vrijdagavond op JJ’s Dutch Blues speelde, en die de muziek uit de jaren zestig en zeventig van de Chicago Club Sound vertolkt. De invloed die Chicago Four op het publiek had tijdens het JJ’s Dutch Blues Festival was geweldig. Een band die je niet snel zou vergeten met een goed repertoire aan onvervalste blues. Daarom zegt deze band ook wel The Real Deal te zijn, waarmee alles is gezegd.

Sean Webster Band

Seans Webster heeft al een aardige reputatie in de moderne blues rockscene. Daarom speelde hij als vierde act vanavond tijdens het JJ’s Dutch Blues. Met zijn passie voor gitaar en muziek heeft Sean een koortsachtige obsessie. Een van de belangrijkste redenen voor Sean om te spelen is de legendarische Eric Clapton. Tijdens het JJ’s Dutch Blues Festival wist Sean het publiek in beweging te krijgen en dat zorgde voor een fantastische afsluiting van de avond bij het publiek.

Ook een zaterdag vol blues

Zaterdag was natuurlijk de tweede dag van JJ’s Dutch Blues met natuurlijk ook weer een geweldig line-up aan bluesbands. Als eerste van de tweede avond tradt het duo Richville op. Een project van zanger en gitarist Richard van Bergen en drummer Fokke de Jong. De muziek van hen kan omschreven worden als ongepolijst en stripped down. Een muzikale mix tijdens JJ’s Dutch Blues van akoestische, electrische, trance achtige delta blues en funky New Orleans ritmes kwamen tijdens hun optreden voorbij. Een goed begin van de tweede avond.

Twelve Bar Blues Band

De legendarische Twelve Bar Blues Band, ook wel 12BBB genaamd, tradt vanavond als tweede band op. Bij deze band werd de afgelopen jaren de stroom van aanvragen voor optredens groter en groter en dat was juist ook de insteek van de Twelve Bar Blues Band om de band nog een keer bij elkaar te brengen. Qua muziek is het een heerlijk rustig blues repetoire wat de band bracht. Iets dat bij het publiek tijdens JJ’s Dutch Blues lekker in de smaak viel. Natuurlijk deed Twelve Bar Blues Band dat vol energie en enthousiasme en zijn ze opnieuw het avontuur aangegaan met hun traditionele blues stijl.

De crème de la crème van de blues die vanavond ving aan, toen de derde band optrad. Niemand minder dan Blind B’ & The Visionairs. Met een hoogstaande blues bracht de band hun repertoire van Groovy Rhythm & Blues en zo wisten de Blind B’ & The Visionairs het publiek van JJ’s Dutch Blues een muzikale verrassing voor te schotelen. Dat was ook goed te merken aan het publiek dat lekker mee deed.

The Juke Joints

Als laatste van de avond tijdens het JJ’s Dutch Blues zouden eigelijk de The Strikers afsluiten. Vanwege prive-omstandigheden kon deze band helaas niet optreden, maar binnen een paar dagen was er een band voor in de plaats gevonden. Natuurlijk hebben wij het dan over The Juke Joints, die als ruim 35 jaar in het blues-vak zitten. Deze Zeeuwse bluesrockers wisten er als laatste act wel een feestje van te maken tijdens het festival. De The Juke Joints weten zich te onderscheiden van andere bluesbands met een eigen stijl van blues, rock & roll, rockabilly en zydeco en in totaal hebben The Juke Joints maar één missie: er moet gedanst worden. Dat was als afsluitende act duidelijk te merken bij het publiek.

Na lange tijd was dit unieke evenement zeer succesvol met mooie bluesbands uit heel Nederland. Een geslaagd tweedaagse evenement van JJ’s Dutch Blues.

Foto’s (c) Sander vd Berg

Deel: