Driemaal is scheepsrecht, dat geldt hopelijk voor de vierde editie van het ROOTZZ festival op zaterdag 30 oktober. De line-up is met het meermaals verschuiven als gevolg van de coronacrisis wat gewijzigd, maar met Austin Lucas, The Calicos en Don DiLego heeft deze voor de nieuwste datum een stevige internationale impuls gekregen. Ook de eerder geannuleerde Jesse Malin uit Amerika is terug op het affiche. Daarnaast staan uit eigen land Tim Knol & Blue Grass Boogiemen, Sam & Julia, Mercy John, Hannah Mae en Dan Tuffy & Madelief van Vlijmen ook nog steeds op het programma.

Austin Lucas (USA)
In het geval van Austin Lucas in relatie tot de coronacrisis geldt een klassiek geval van elk nadeel heeft z’n voordeel. De uit Indiana, USA, afkomstige singer-songwriter verblijft gedurende de pandemie in Duitsland. Het gemis van zijn vrienden en familie en de extra tijd hebben hem de inspiratie en energie gegeven een nieuw album te schrijven en op te nemen. ‘Alive In The Hot Zone’ is verschenen op 30 oktober vorig jaar en bevat de vertrouwde en geëngageerde mix van country, punk, bluegrass, classic rock en psydelische folk. Exact een jaar na de release rockt hij op ROOTZZ het resultaat de Mezz door!

The Calicos (BE)
The Calicos uit Antwerpen overtuigden in 2018 de jury van Humo’s Rock Rally met songs die stevig in de traditie van Wilco, Ryan Adams, The War On Drugs en Jonathan Wilson zijn geworteld. Daarna werd er veel live gespeeld en volop geschreven aan nieuw songmateriaal. Drie singles – het anthem ‘Nova’ voorop – wisten in de aanloop van de release van debuutalbum ‘The Soft Landing’ al door te dringen tot de hoogste noteringen in de Afrekening en de VOX Top 30. Maar na het verschenen van die plaat in mei dit jaar hebben ze definitief een breed, muziekminnend publiek aan zich weten te binden en zijn ze uitgegroeid tot een alternatieve popgroep die generaties kan verzoenen.

Don DiLego (USA)
Don DiLego uit Massachusetts is al twintig jaar muzikaal actief en heeft een imposante discografie en reeks bijdragen aan films en tv-series opgebouwd, maar met zijn nieuwe single ‘Dim Red Light (Make It Shine)’ legt hij de standaard nog wat hoger. Toen goede vriend Jesse Malin hem het nummer voor het eerst hoorde spelen, was hij er zo van onder de indruk dat hij vroeg of hij het mocht produceren. Het is dan ook een oorwurm eerste klas, met een voor het genre onderscheidende sound die meer weg heeft van The Smiths en War on Drugs dan Wilco en Son Volt, om maar wat dwarsstraten te noemen. Zaterdag 30 oktober leidt zijn weg naar Breda.

Tim Knol & Blue Grass Boogiemen (NL)
Tim Knol & Blue Grass Boogiemen vormen een voorbestemd huwelijk. Het karakteristieke timbre van Knols stem kleurt perfect bij het palet akoestische klanken van de Blue Grass Boogiemen. Op het gezamenlijke album ‘Happy Hour’ (2019) meanderen de fraaie zanglijnen door de – vaak virtuoos uitgevoerde – instrumentatie als een rivier door de Noord-Amerikaanse Appalachen, de bron waaraan de bluegrass is ontsproten. Niet voor niets vlogen de veelsterrenrecensies en andere jubelverhalen van de nationale media je om de oren. De release werd gevolgd door een uitgebreide festivaltour: van Paaspop tot Sniester en Zwarte Cross tot Lowlands. Dit najaar komt het al even aanstekelijke als virtuoze bluegrassgezelschap eindelijk ook naar Breda.

Mercy John (NL)
Waar de Brabantse John Verhoeven alias Mercy John met de release van zijn debuut ‘This Ain’t New York’ (2017) al werd geroemd om zijn songschrijverschap, bleek met ‘Let It Go Easy’ dat hij in staat was een nog diepere laag in de creativiteit aan te boren. Dat had dan weer te maken met angsten en demonen die aan de oppervlakte kwamen, iets wat paradoxaal genoeg gebeurde naar aanleiding van het succes van de debuutplaat. De persoonlijke rampspoed heeft echter een prachtplaat opgeleverd. De americana-invloeden zijn gebleven, maar de sound is wat rauwer en de songs soms steviger. De reacties van zowel fans als media op ‘Let It Go Easy’ zijn lovend, en Verhoeven heeft zich helemaal herpakt. Klaar om met zijn band op volle kracht het nieuwe werk live te spelen.

Jesse Malin (USA)
Als een icoon als Lucinda Williams bereid is te fungeren als producer voor je nieuwe plaat, en het album daarvoor die rol vervuld werd door een grootheid als Ryan Adams, dan weet je eigenlijk al genoeg. Dat hij jaren daarvoor als jonge tiener zijn eerste schreden in de muziekwereld reeds had gezet in hardcore- en punkbands maakt het verhaal nog bijzonderder. Op ‘Sunset Kids’ bewijst de New Yorkse singer-songwriter dat hij poëtisch vakwerk kan combineren met ambachtelijk songschrijverschap. Een breed palet aan invloeden passeert de revue op deze heerlijke langspeler, van stampende heartland rock tot melodieuze pop en twangy country tot melancholieke ballads. Het belooft veel goeds voor ‘Sad And Beautiful World’, het nieuwe album – een dubbelaar! – dat in de aanloop naar zijn show in Breda verschijnt.

Hannah Mae (NL)
Als je onder de vleugels genomen wordt door Ilse DeLange, dan is dat zowel een erkenning van je talent als een geweldige impuls voor je carrière. De in Drenthe geboren en getogen singer-songwriter Hannah Mae heeft getekend bij het label van DeLange en bracht in het najaar van 2019 haar debuutsingle ‘Back To You’ uit. De single werd verkozen tot TopSong op NPO Radio 2 en behaalde ruim 6,5 miljoen streams. Inmiddels heeft Hannah Mae meerdere songs geschreven en opgenomen in Nashville. De nieuwste single ‘Little Things’ schreef ze met Rob en Matthew Crosby. De thematiek van het liedje – het zijn de kleine dingen die het doen – vormt een mooi contrast met haar toekomst, want die wordt ongetwijfeld groots.

Sam & Julia (NL)
Sam van Ommen en Julia Schellekens leerden elkaar kennen tijdens een jamsessie en vonden elkaar in hun liefde voor de platenkasten van hun ouders. Ze gingen samen schrijven en musiceren en ontdekten al gauw dat hun karakteristieke stemmen in samenzang meer zijn dan de som der delen. Hun EP ‘So Far, So Good’ (2019) werd de eerste release op I Love My Label, het label van Tim Knol. Het leverde ze een optreden op bij het tv-programma Vrije Geluiden en ze speelden meermaals live op nationale radio. Met enkel een piano, een gitaar, een oude drumcomputer en een stapel nieuwe verhalen gingen ze vervolgens werken aan hun debuutplaat moet worden. Op het knappe ‘Something Somewhere’ bewegen ze van de traditionele americana af richting de indie. Verrassende en verfrissende act.

Dan Tuffy & Madelief van Vlijmen (AU/NL)
Singer-songwriter Dan Tuffy komt oorspronkelijk uit Australië, maar resideert al 20 jaar in Nederland. Zijn album ‘Songs From Dan’ (2017) werd door muziekblad OOR betiteld als een meesterwerk, zijn nieuwe album ‘Letters Of Gold’ (2020) kan ook weer rekenen op jubelbesprekingen. Speciaal voor deze show brengt Tuffy de getalenteerde Madelief van Vlijmen mee op contrabas. Met invloeden uit een periode van nu tot bijna een eeuw geleden vormt deze show een sonisch conglomeraat van storytelling, songwriting en pulserende akoestische grooves.

ROOTZZ is een indoor festival voor rootsmuziek dat plaats vindt in het Bredase poppodium Mezz, geïnitieerd en georganiseerd in samenwerking met het Eindhovense boekings- en perspromotiekantoor Harvest Music. Tickets zijn te koop via de website van Mezz, voor € 20,- per stuk. De deuren van Mezz gaan om 19.00 u open, de eerste act speelt om 19.45 u. Alle dan geldende coronamaatregelen worden in acht genomen.

Deel: