In 1997 vormde Rico samen met rapper Sticks en DJ Delic de hiphopformatie Opgezwolle; inmiddels een hoeksteen in de Nederlandse hiphopscene en verantwoordelijk voor tracks als Hoedenplank en Verre Oosten. Nu is Rico, die zijn laatste solo album Irie in 2013 uitbracht, terug in een keiharde samenwerking met Guan. De twee leerden elkaar kennen op de Fakkelteit en werkten vanaf moment één als een geoliede machine samen.

Rico kreeg de smaak weer te pakken; op Rated R flowt hij met zijn kenmerkende energie en fanatisme als vanouds onnavolgbaar over de hedendaagse productie van de 20 jaar jongere producer Guan. Eerder verschenen al de singles Spielberg, Kiss ’n Ride en Henk. Vanaf vandaag is Rated R beschikbaar op alle streamingservices.

Ricardo McDougal (43) is beter bekend als Rico, Phreaky Rico, en een derde van Opgezwolle. De Colluci rapper schroomt niet weg van een samenwerking en is onder andere te vinden op Typhoon’s album Lobi Da Basi en het DMT album met Kubus. In 2016 kwamen Rico en Sticks terug met hun grootse #OpgezwolleTotNu show in een uitverkochte HMH, waar ze 15 jaar na hun eerste release bewezen tot de Nederlandse hiphoplegendes horen. Nu werkt hij samen met Guan, die hij ontmoette bij het jongerenproject in Zwolle waar Rico jonge muzikanten ondersteunt met muziek maken.

Deel: