“I decided early on in the process of making this album that I also wanted to create an environmentally kind, forward-thinking alternative to the CD. I wanted this Music Box product to be similar in size, shape and price to a CD, to live alongside it in a retail environment, but be something which stands apart — a plastic-free box that contains loads of extra visual content, handwritten notes, exclusive photos, and a download card. This card gets you a high-quality download of the music, 2 exclusive bonus tracks, and access to some special surprises along the way. It’s kind of like purchasing membership to a little club, one that’s committed to the evolving nature of a modern album.”

Met die tekst kondigt de Nieuw Zeelandse zangeres Lorde haar nieuwste album ‘Solar Power’ aan. Haar derde, na ‘Pure heroine’ uit 2013 en ‘Melodrama’ uit 2017. Met ‘Royals’ als wereldhit, heeft ze sindsdien ietwat teleurgesteld. Wat kleine hitjes die niemand, op de echte fans na, kan opnoemen, terwijl we na ‘Royals’ toch wel wat meer van de Kroatisch-Nieuw Zeelandse hadden verwacht.

Met de promotionele tekst in het achterhoofd, is het vreemd om ‘Solar Power’ in handen te krijgen. Met het milieu in het achterhoofd geen CD in het plastic-vrije doosje. Maar dit alles is wel verpakt in plastic folie, en bevat uiteindelijk met alle extra art-cards, dik tekstenboekje en een poster, zo ongeveer een halve boom aan papier. Een klein minpuntje als het gaat om een bewust milieuvriendelijke release.

En dan hebben we nog geen noot gehoord, want zoals gezegd: Geen CD in het doosje, maar slechts een visitekaartje van de Energy Consultant van het International Solar Institure: Ella Yelich-O’Connor. Met op de achterkant de website van het instituut met een code. Een website met WordPress-logo en een veld om de code in te vullen, alvorens men bij de muziek van Lorde kan komen. Je zal maar net een van die weinige fans zijn zonder internet. Maar goed, daarvoor komt het album ook op vinyl uit.

Opener ‘The Path’ komt dromerig binnen en toont de rode draad op ‘Solar Power’. De zon als medicijn voor de tienermilionairs. De vlucht, weg van de media, door nieuwbaken artiesten die voor de media worden achtervolgt. Binnen moeten blijven en de telefoon naast zich neer leggende, pijnstillers te moeten nemen om maar te kunnen overleven. Een schrikbarende tekst als je er over nadenkt. Zou Lorde op het punt staan er aan onderdoor te gaan? Laten we hopen van niet.

Reeds uitgebracht als single, titeltrack ‘Solar Power’ is het tweede nummer, en dus al reeds wat bekend. De liefdesverklaring naar de zomer, zon, maar ook het weer, de haat voor de winter, de referentie naar A Tribe Called Quest, de ode aan de zee en het begint erop te lijken alsof Lorde ons met het visitekaartje op het verkeerde been heeft proberen te zetten. Solar Power… zomers…

Ook ‘California’ pakt weer terug op waar ze met ‘The Path’ op in ging. De feestjes, alcohol, het terugbetalen van de producers die misbruik maken van de duizenden sterretjes die maar willen doorbreken in de showbizz. Het is dat Lorde het zo luchtig zingt, maar als je er goed naar luistert, is het album ‘Solar Power’ helemaal niet zo’n vrolijk album van de Nieuw Zeelandse.

En dat is feitelijk het hele album zo. ‘Stoned At The Nail Salon’, ‘Secrets from a Girl (Who’s Seen it All)’, het zijn niet de meest vrolijke teksten van de zangeres. Maar dat wordt (gelukkig) afgewisseld met een flinke dosis Flower Power teksten, vrolijk, vrijheid, zon zee strand. Toch, wat blijft hangen, is de angst, de pijn, het verdriet en het verlangen van de 24-jarige.

‘Solar Power’ gaat niet eens zoveer over het bewustzijn van zonne-energie, maar meer over het krijgenvan energie om te leven. Het laten verdwijnen van het verdriet, de pijn, de vlucht naar het verlangen, waarbij Lorde vergeleken met haar eerdere werk weer dromeriger en dromerigen lijkt te gaan. Waar ‘Solar Power’ bij een enkele draaibeurt vrolijkheid uitstraalt, wordt het album naar mate je het vaker beluistert, telkens donkerder. En dat met een titel als ‘Solar Power’ is toch wel een flink contrast.

Lorde is inmiddels met haar derde album stevig aanwezig in het muzikale landschap, en zal zeker met de titeltrack en ‘Oceanic Feeling’ nog wel even in de picture blijven staan. En terecht. Maar waar ‘Solar Power’ door de zangeres werd gepresenteerd als standpunt voor een beter milieu, lijkt het uiteindelijk meer een album voor een betere zelf. Een verwerkingsalbum. Laten we hopen op betere tijden voor Lorde. (7/10) (Universal New Zealand)

Deel: