Hollywood, oktober 1973: reggae-pioniers Bob Marley and The Wailers worden door producer Denny Cordell achter gesloten deuren gefilmd in het iconische Capitol Records gebouw. Marley had hem zijn zegen gegeven om twaalf nummers op film vast te leggen. Deze unieke, nooit eerder vertoonde opnames, waarvan gedacht werd dat ze waren verdwenen, zijn volledig hersteld en opgepoetst en worden op 3 september, vijftig jaar na dato, uitgebracht op DVD, gekleurd dubbelvinyl, zwart vinyl en via de digitale kanalen.

De live-sessie in het Capitol Records-gebouw kwam op een uniek moment in de carrière van de band, die toen tien jaar bestond. Ze hadden een aantal hits op hun naam staan, en kregen steeds meer erkenning; zo deden ze een paar shows met Bruce Springsteen, en gingen op tour met Sly and the Family Stone. Toen ze van die tour afgegooid werden, besloot de band naar Hollywood te vertrekken om daar hun eigen songs live vast te leggen.

Geïnspireerd door de Amerikaanse Civil Rights-beweging, Afrikaanse vrijheidsstrijders en Rastafari, groeiden Bob Marley and The Wailers uit tot een politiek en sociaal bewogen eenheid. Dat was duidelijk terug te horen in hun muziek, dat uitgesproken statements over het leven, vrijheid en sociale gerechtigheid bevatte, zoals te zien en te horen is op ‘Bob Marley and The Wailers: The Capitol Session ’73’.

Deel: