In 2011 maakte de muzikale wereld kennis met de Engelse singer/songwriter Ben Howard en zijn (tot nu toe) grootste hit ‘Keep Your Head Up’. Anno 2021, tien jaar na zijn debuutalbum ‘Every Kingdom’, brengt hij met ‘Collections From The Whiteout’ alweer zijn vierde studioalbum uit.

Voor ‘Collections From The Whiteout’ heeft Ben Howard de handen ineengeslagen met de Amerikaanse muzikant, songwriter en producer Aaron Dessner (die eerder onder andere voor Taylor Swift produceerde). Tevens schreven Ben Howard en Aaron Dessner samen aan een groot deel van de nummers op dit album. Op deze plaat overheerst een nogal dromerige vibe, wat de niet altijd toegankelijke losse tracks laat samensmelten tot een fijn geheel. De stijlen op ‘Collections From The Whiteout’ laten zich het beste omschrijven als een samensmelting van Folk, Indie, Rock en Electronisch waarbij veel gebruik is gemaakt van tape loops en de nodige gitaareffecten.

Ben Howard gebruikte opmerkelijke verhalen en krantenkoppen die hij onder ogen kreeg als inspiratie voor de liedjes op dit album. Fragmenten van deze verhalen en krantenkoppen gebruikte hij om nieuwe verhalen te creëren en deze uiteindelijk te verwerken tot de 14 nummers die op dit album staan (op de vinyl versie van dit album staan ‘Rumble Strip’ en ‘London Portrait’ als extra tracks). Op dit album staat het ene verhaal in een lied wat dichter bij Ben Howard dan het andere. Zo vertelt het nummer ´Crowhurst’s Meme´ over de dood van amateurzeiler Donald Crowhurst. In ´Finders Keepers´ gaat het over de vader van een vriend van Ben Howard, die een in een koffer drijvend lichaam bij rivier de Thames vond.

´What A Day´ werd als eerste single van dit album uitgebracht, wat een mooie introductie is voor dit album. Daarna volgden nog ´Crowhurst´s Meme´, ´Far Out´ en ´Follies Fixture´ als single.

Als totaalplaatje is dit een prima luister album, waarbij de Engelse singer/songwriter indruk maakt met een geheel andere stijl dan men van hem gewend is. Het eindresultaat is een mooie dromerige plaat. (7/10) (Islands Records Group)

Deel: