Voor het muzikale project Bekijk het Mauritshuis met je oren ging Eefje de Visser als zevende artiest op zoek naar een kunstwerk als inspiratiebron voor nieuwe muziek. Het leidde tot haar nieuwe single ‘Cybele’. De single is een ode aan de Romeinse godin van de vruchtbaarheid, met Eefjes karakteristieke warme sound met elektronische edge en vloeiende teksten.

De koningin van de Nederlandse indie-pop liet zich voor het nummer inspireren door een 17e eeuws schilderij dat ze “kleurrijk, hemels en een tikkeltje kitsch” noemt: Krans van vruchten rond een voorstelling met Cybele die geschenken ontvangt van personificaties van de vier jaargetijden. Het paneel is een samenwerking van Jan Brueghel en Hendrik van Balen, gemaakt rond 1620 – 1622.

Toen Eefje dit uitbundige schilderij zag hangen in het Haagse museum, was het liefde op het eerste gezicht. Eefje: “In kunst zie ik de mogelijkheid tot een verlichting van de realiteit. De weelderigheid spat van deze voorstelling van Cybele af. De wereld draait om vruchtbaarheid. Dit schilderij: I love it, over the top!”

Deel: