Hij is de zoon van een pachtboertje, een zogenaamde ‘sharecropper’, geboren op 25 december 1949 in Lambert, Mississippi. Op zijn dertiende verhuisde Archie Lee Hooker naar de grote stad, in dit geval Memphis, Tennessee. Hier sloot hij zich aan bij een gospelgroep, The Marvellous Five. Aan het eind van de tachtiger begon zijn interesse in de blues te groeien. Dat zal niet in de laatste plaats gekomen zijn door het feit dat hij toen bij zijn oom woonde, de legendarische John Lee Hooker, die hij tot het eind van zijn leven verzorgde. Na diens overlijden ging hij onder eigen naam verder en bracht hij zijn eerste cd uit. In 2011 vertrekt hij naar Frankrijk en toerde met Carl Wyatt & The Delta Voodoo Kings door Europa.

Inmiddels zijn we alweer enkele jaren verder en heeft Archie Lee Hooker een naam voor zichzelf weten te maken. Met zijn band, The Coast To Coast Blues Band, heeft hij in het Belgische Waimes het album ‘Living In A Memory’ opgenomen met daarop twaalf zelfgeschreven nummers. De band bestaat uit Fred Barrett (gitaar), Yves Ditsch (drums), Nicolas Fageot (bas) en Matt Santos (Hammond, mondharmonica). Muzikaal wijkt Archie behoorlijk af van zijn oude oom.

Geen stompende boogie hier, daarentegen vlotte soulvolle Memphis-blues. Dat is meteen duidelijker bij de opener ‘Long Gone’, waarbij de blazerssectie voor dat typische soulsfeertje zorgt. Veel van zijn inspiratie put Archie uit zijn eigen leven, zoals ‘Getaway’, waarin hij vertelt hoe hij in Frankrijk is terechtgekomen, ‘Parchman Bound’ over een oom die in deze beruchte gevangenis is beland, en het eerbetoon aan zijn moeder ‘I Miss You Mama’, waarop hij alleen te horen is met zang en gitaar. Erg fraai is ook de slowblues ‘I Lost A good Woman’ en het door Bernard Allison begeleidde ‘Blinded By Love’. Een zeer sterke cd. (8/10) (DixieFrog Records)

Deel: